«Зерновий коридор» знову не працює через дії рф: на інспекцію очікують 90 суден

У понеділок, 8 травня, росія знову заблокувала реєстрацію та проведення інспекцій вхідного флоту у рамках «Зернової ініціативи».

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Деструктивна політика росії унеможливлює складання інспекційного плану відповідно до процедур СКЦ, які передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві додають, що станом на 8 травня, на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження.

«Експорт української агропродукції зерновим коридором у квітні не дотягнув і до 3 млн тонн. Україна категорично не приймає намагання росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу Ініціативу. Очікуємо на позицію партнерів, ООН та Туреччини», – додали у Мінінфраструктури.

Це далеко не перші подібні дії росії.

26 квітня рф втретє за місяць заблокувала роботу Чорноморської зернової ініціативи.

10 квітня росія в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які прямують до українських портів для формування інспекційного плану.

Через тиждень російська сторона знову заблокувала перевірку суден - 17-18 квітня не було складено інспекційний план і не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО