WP: на прохання США Україна відмовилась від «ювілейних атак» на рф

У лютому, до першої річниці вторгнення росії в Україну, чиновники в Києві були зайняті розробкою планів нападу на Москву, проте на прохання США від цієї ідеї відмовились.

Про це йдеться у секретній доповіді Агентства національної безпеки США, пише Washington Post.

«Генерал-майор Кирило Буданов, голова Управління військової розвідки країни, наказав одному зі своїх офіцерів «готуватися до масових ударів 24 лютого… усім, що має ГУР», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що офіційні особи навіть міркували про морський удар з використанням тротилу в чорноморському портовому місті Новоросійськ.

Ще у Вашингтоні чиновники таємно стежили за планами українців. Білий дім давно побоювався, що атаки в тилу росії можуть спровокувати агресивну відповідь з боку Кремля.

Вже 22 лютого, за два дні до річниці нападу рф, ЦРУ поширило новий секретний звіт: ГУР «погодилося, на прохання Вашингтона, відкласти удари» по Москві.

Документи, які є частиною секретної інформації, яку нібито злив на ігровий сервер 21-річний військовослужбовець Національної гвардії, не пояснюють, хто саме втручався і чому українці погодилися відступити.

У документах зазначено, що «Україна, яка прагне перенести бойові дії на територію росії, іноді стримується Сполученими Штатами, які постійно намагаються уникнути битви між американськими та російськими військами».

Деякі офіційні особи США розглядають атаки на росію, особливо якщо вони стосуються зброї, наданої США, дуже ризикованими операціями, які президент рф володимир путін може вважати настільки загрозливими, що вдасться до використання тактичної ядерної зброї.

«13 лютого, в день, коли в документі агентства нацбезпеки говориться, що Буданов дав вказівку одному зі своїх офіцерів бути готовими до операції, імовірно спрямованої проти Новоросійська, Сполучені Штати повторили свій публічний заклик до своїх громадян негайно покинути росію», - йдеться у документах.

Там також чітко зазначено, що розвідка США стежить за діями Буданова, що не є новиною для генерала.

Українські посадовці давно заявляли, що Сполучені Штати де-факто контролюють деякі військові операції.

Наприклад, Київ, як правило, не буде вести вогонь із передових ракетних систем, наданих США, без координат, підтверджених або наданих військовослужбовцями США з бази в Європі, щоб забезпечити точність ударів і зберегти артилерію.

Офіційні особи США також стурбовані тим, що Пекін, ймовірно, розглядатиме атаки України на росію як «можливість виставити НАТО як агресора», і що Китай може збільшити свою підтримку росії, якщо вважатиме атаки «значними».

У Росії продовжують відбуватися загадкові вибухи та удари безпілотників. Українські чиновники часто сором’язливо ставляться до інцидентів, натякаючи, що вони відповідальні, але не приписують собі це.

В приватному порядку посадовці США та Європи висловлюють своє захоплення Будановим. Але вони також кажуть, що його зухвалість іноді змушує їх нервувати.

Раніше повідомлялося, що секретні документи Пентагону, які нещодавно злили у мережу, можуть бути підробкою.

Нагадаємо, скандал із витоком даних Пентагону розгорівся 6 квітня. Документи, серед іншого, деталізували плани США та НАТО щодо розвитку української армії перед запланованим контрнаступом

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО