Неприпустимо, щоб країна-агресорка головувала в Радбезі ООН – МЗС Чехії

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Рада Безпеки ООН потребує реформування, оскільки росія постійно порушує саму суть правових рамок ООН.

Про це очільник МЗС Чехії написав у Twіtter.

«Я погоджуюся з президентом України Зеленським, що Рада Безпеки ООН потребує реформування. Останнім доказом цього є той факт, що інституцію, яка має забезпечувати мир, очолює держава, яка порушує Статут ООН і загрожує безпеці всього світу», – наголосив він.

Нагадаємо, до складу Радбезу входять п'ять постійних членів ООН, включаючи росію, Велику Британію, Францію, США та Китай, які мають право вето, а також 10 країн-членів на ротаційній основі.

Радбез розглядає та приймає рішення з питань безпеки, яким зобов'язані слідувати інші члени ООН.

Як відомо, росія постійно блокує рішення щодо війни в Україні, які направлені проти неї.

Раніше стало відомо, що Європейський Союз виступатиме проти зловживань росією під час свого головування у квітні в Раді безпеки ООН. Про це повідомив Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця раніше також наголошував на тому, що досить ґвалтувати правосуддя та гнобити Статут ООН, потрібно заборонити росії головувати у Радбезі.

Нагадаємо, 1 квітня росія вступила на посаду голови в рамках щомісячної ротації 15-ти його членів. Востаннє Москва головувала у раді у лютому 2022 року, того ж місяця, коли вона вторглася в Україну. Це спонукало Київ закликати до виключення росії з Ради.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО