Столтенберг: Фінляндія остаточно вступить до НАТО протягом найближчих днів

Фінляндія найближчими днями остаточно стане членом Північноатлантичного Альянсу – після того, як голосування Великих Національних Зборів Туреччини схвалило ратифікацію членства країни, що було останньою необхідною умовою.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 31 березня.

«Всі 30 країн НАТО вже ратифікували протокол про приєднання. І я щойно розмовляв з президентом Саулі Нііністе, щоб привітати його з цією історичною подією. Фінляндія офіційно приєднається до нашого Альянсу найближчими днями. Їхнє членство зробить Фінляндію безпечнішою, а НАТО – сильнішою. Фінляндія має дуже боєздатні сили. Розширені можливості. І сильні демократичні інститути. Так що Фінляндія багато принесе нашому Альянсу» - сказав він.

Крім того, Столтенберг підкреслив, що в інтересах Альянсу також швидке прийняття до своїх лав Швеції, тому він сподівається незабаром привітати зі вступом до НАТО і Стокгольм.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО у середині травня 2022 року. Після цього країни-члени блоку, згідно з процедурою, почали схвалювати їх заявки. Однак Туреччина та Угорщина гальмували підтримку нових потенційних членів НАТО.

23 березня заявку Гельсінкі схвалив комітет у закордонних справах турецького парламенту. Крім того, приєднання Фінляндії до блоку схвалив парламент Угорщини.

30 березня Генасамблея парламенту Туреччини ратифікувала протокол про членство Фінляндії в НАТО. Остання перешкода була усунена.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО