ВАКС заарештував ексголову правління ДПЗКУ, якого екстрадували до України

Вищий антикорупційний суд до 11 травня взяв під варту колишнього голову правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Петра Вовчука, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків підприємству.

Таке рішення 15 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання старшого детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, про застосування запобіжного заходу задовольнити. Застосувати до підозрюваного (Петра Вовчука – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з дня його фактичного затримання (13.03.2023), тобто, до 11.05.2023 включно, в межах строку досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Також йому визначили 60 млн грн застави як альтернативу триманню під вартою. У разі внесення застави на нього покладуть такі обов'язки: прибувати за вимогою; не відлучатися із Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти; утримуватися від спілкування безпосередньо та опосередковано із низкою осіб та носити електронний браслет.

Раніше Литва екстрадувала до України ексголову правління ДПЗКУ Петра Вовчука. У у жовтні 2019 року його затримали у Вільнюсі.

Нагадаємо, за даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб'єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн дол.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО