Приватбанк не зможуть повернути його колишнім власникам: рішення підтвердив Верховний суд

Велика палата Верховного суду 15 лютого задовольнила касаційні скарги держави та закрила провадження у справі за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, яка унеможливлює повернення націоналізованого банку його колишнім власникам.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

«Верховний Суд задовольнив касаційні скарги ПриватБанку та Кабінету міністрів України. Цим рішенням Велика Палата підтвердила безапеляційність застосування Закону України № 590-ІХ, який прямо забороняє повернення акцій виведених з ринку банків їх колишнім власникам», - йдеться у повідомленні.

Верховна Палата зокрема підтвердила позицію суду першої інстанції, який ще у 2021 році закрив провадження у справі за позовом Дубілета, застосувавши положення Закону 590, згідно з яким єдиним можливим способом захисту прав колишніх учасників банку у разі їх порушення є відшкодування завданих збитків у грошовій формі.

У пресслужбі банку зазначили, що особлива важливість цієї справи полягала в тому, що від її результату залежав подальший розгляд ще більш як 40 подібних позовів, через які колишні власники ПриватБанку та їхні сателіти намагалися оскаржити законність процесу націоналізації.

Нагадаємо, у грудні 2016 року в Україні націоналізували Приватбанк.

А у грудні 2021 року суд заочно заарештував ексглаву правління ПриватБанку Дубілета.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО