Financial Times: Європа значно збільшила імпорт російського газу після початку війни

Європа значно збільшила імпорт російського газу на тлі того, що росія вторглася в Україну. Так, російський скраплений газ (СПГ) закуповувався Європою значно активніше, ніж у 2021 році - його імпорт зріс на 42%.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Так, з початку 2022 року на російський СПГ припало 16% всього європейського морського імпорту скрапленого газу. Основні покупці - Франція, Іспанія, Бельгія та Нідерланди. Загальний обсяг експортованого російського СПГ склав 17,8 млрд кубометрів, що вивело рф на друге місце за обсягом поставок - перше зайняли США з 42%, третє - Катар з 13,7%.

«Загальний обсяг 17,8 мільярда кубометрів – це невелика частина від 62,1 мільярда кубометрів газу, поставленого за цей час по трубопроводах, проте він залишає Європу незахищеною від перетворення на зброю кремля» - зазначає видання.

Крім того, за даними західних аналітиків, з початку 2022 року Європа імпортувала 111 млрд кубометрів СПГ - це рекордна цифра, яка на 70% перевищує обсяги імпорту 2021 року.

Нагадаємо, російські терористичні ракетні удари по Україні ставлять під загрозу транзит російського газу через українську газотранспортну систему. На сьогодні українська ГТС - єдиний маршрут постачання газу в Європу після того, як на «Північних потоках» відбулися диверсії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО