Як діяти за відсутності мережі у надзвичайній ситуації: зв’язківці надали перелік порад

У разі відсутності зв'язку при виникненні надзвичайної ситуації, варто підготувати детальний опис події із зазначенням вашого місцяперебування та зберегти його у чорнетках, щоб надіслати за першої можливості близьким із проханням зателефонувати рятувальникам на номер 112.

Така порада міститься в офіційному повідомленні Держспецзв’язку Укаїни, яке було оприлюднено через знеструмлення електростанцій в Україні внаслідок обстрілів російських агресорів.

Описуючи ситуацію, щодо якої ви потребуєте допомоги, окрім місця перебування варто вказати що саме відбувається, скільки людей з вами перебуває, чи є в них специфічні хвороби, яких травмувань та коли саме зазнали травмовані, а також чи є потреба у ліках, їжі та воді.

«Щоб викликати ДСНС, телефонуйте 112. Якщо потужності мережі недостатньо, надішліть повідомлення близьким із проханням зателефонувати», – йдеться в повідомленні.

Держспецзв’язку також нагадує про існування месенджерів, що працюють за принципом рації, щоб тримати зв’язок з людьми на відстані до 60-100 м. Їх треба встановити на телефон заздалегідь, домовившись із сусідами про використання одного й того самого месенджера.

Як варіант, зв’язківці пропонують використовувати Bridgefy. Його можна завантажити на свій телефон тут (Android) або тут (iOS).

Крім того, Держспецзв'язку рекомендує обмежити споживання мобільного зв'язку до мінімуму:

  • використовувати Wi-Fi, замість мобільного інтернету, якщо є така можливість;
  • за можливості відмовитися від відео та дзвінків на користь текстів;
  • скоротити розмови до мінімуму (можливо у цей час хтось потребує термінової допомоги);
  • встановити обмеження трафіку у налаштуваннях застосунків, низьку якість відео на Youtube;
  • вимкнути режим автоматичного завантаження файлів у месенджерах;
  • за потреби скористатися національним роумінгом, якщо не працює мережа вашого оператора.

Нагадаємо, після чергових злочинних обстрілів 23 листопада майже по всій Україні виникли проблеми з постачанням елетроенергією. У деяких регіонах також повністю відсутнє водопостачання.

Сьогодні о 23 годині за Києвом розпочнеться термінове засідання Радбезу ООН, присвяченому останнім ракетним ударам по Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО