В Угорщині скликають Радбез через інцидент у Польщі та зупинку транзиту нафти

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан скликав увечері 15 листопада Раду безпеки через можливу зупинку нафтопроводу «Дружба» та ракетного удару рф по території Польщі.

Про це повідомляє державний секретар з міжнародних зв'язків країни Золтан Ковач.

«У відповідь на припинення транспортування нафти нафтопроводом «Дружба» скликали Раду оборони на 20 годину», - йдеться у повідомленні.

При цьому, Ковач зазначає, що угорська Рада оборони скликається і через «ракетний удар по території Польщі».

Як зазначається, міністр оборони Угорщини Криштоф Салаї-Бобровницьки провів телефонні переговори із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Варто зазначити, що нафтопровід «Дружба» забезпечує постачання нафти на білоруські НПЗ та її транзит до Європи. Трубопровід бере свій початок у Самарській області рф, проходить через Брянськ і далі розгалужується на дві ділянки: північну та південну, проходить через Білорусь, Україну, Польщу, Чехію, Словаччину, Німеччину, Угорщину, Латвію, Литву.

Оператор польської ділянки труби - компанія PERN («ПЕРН») управляє мережею нафтопроводів протяжністю 2,6 тис. км, включаючи польську ділянку «Дружби», здійснюючи постачання нафти на два НПЗ у Польщі - у Плоцьку («Орлен») та Гданську («Лотос»), а також на два НПЗ у Німеччині - у місцевостях Шведт та Шпергау.

Нагадаємо, 15 листопада ЗМІ повідомили про те, що під час ударів по Україні одна з російських ракет влучила по території Люблінського воєводства в Польщі - було пошкоджено майно та загинуло двоє людей.

Одразу після цього у Польщі розпочалося позачергове засідання уряду.

На ворожу атаку по території Польщі неподалік кордону з Україною відреагував президент Володимир Зеленський. У МЗС Латвії закликали закрити небо над Україною після удару рф по Польщі.

Раніше стало відомо, що Угорщина заблокувала фінансову допомогу ЄС для України на 2023 рік.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО