Сьогодні рівно вісім місяців повномасштабної війни – звернення Зеленського

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 24 жовтня, 242-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив український лідер, ми відстояли незалежність України, і росії цього вже не змінити, але українцям ще треба пройти шлях до перемоги.

Основне зі звернення президента України:

  • Сьогодні рівно вісім місяців повномасштабної війни. Чого досягнуто за цей час? Ми відстояли незалежність нашої держави, і росії цього вже не змінити. Крок за кроком звільняємо українську землю. Зараз звучать Донбас, Харківщина, Херсонщина. Але звучатимуть і Запорізька область, і Крим. Настане час, і вся Україна буде вільною.

  • Україна ламає так звану другу армію світу, і відтепер росія буде тільки прохачкою. Щось там випрошує в Ірані, щось намагається вичавити із західних держав, придумуючи різні нісенітниці про Україну, залякуючи, обманюючи... Ніколи більше росія не буде суб’єктом, який може щось комусь диктувати. Немає більше в неї потенціалу, щоб диктувати. Світ це бачить. російський потенціал розтрачується зараз на це божевілля – на війну проти нашої держави і всього вільного світу.

  • Був газовий вплив – немає. Був військовий вплив – випарується. Була політична вага – тепер ізоляція, що постійно збільшується. Були ідеологічні амбіції – тепер тільки огида. І це дуже важлива зміна конфігурації в нашій частині Євразії: що більше свого потенціалу росія втратить зараз, то більше реальної свободи отримають всі народи і поруч із росією, і в її межах. Україна – насамперед.

  • 24 лютого в кремлі про це й подумати не могли, хоча варто було. Але зараз, 24 жовтня, немає вже такого російського посадовця й пропагандиста, який не розумів би, куди все це для них рухається. Вони давно почали згадувати 1917 рік. Відчуття провалу у росії дедалі сильніше.

  • Пройти цю зиму, яка буде найскладнішою в нашій історії. Зробити необхідну частину роботи восени, взимку й навесні, щоб мати потрібні державі результати. Втримати максимальну мобілізованість наших партнерів заради боротьби за свободу й не дозволити нашому спільному ворогу розколоти глобальну продемократичну коаліцію.

  • Провів сьогодні чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

  • Допомагаємо активним діям наших воїнів на передовій, забезпечуємо їх усім необхідним, посилюємо захист інфраструктурних об’єктів, налагоджуємо оборону проти ракетної й дронової загрози. Доповідали військові, розвідка, представники уряду. Окремо й дуже детально займаємося системою територіальної оборони.

  • Звернувся сьогодні до народу Ізраїлю у межах Конференції з питань демократії, що організована виданням «Га-Арец». Це дуже вагоме медіа – найстаріша газета Ізраїлю. Представив там український погляд на зближення між росією та Іраном, на те, чому стало можливим це зближення і які загрози це створює нашим народам. Закликав Ізраїль приєднатися до інших демократичних країн, які вже надають підтримку Україні.

  • Готуємося до дуже важливих завтрашніх подій. Перше – це парламентський саміт Кримської платформи. Десятки держав-партнерів, сотні політиків і громадських діячів. Це буде ще один наш крок у підготовці до деокупації Криму.

  • Друга подія – це саміт у Німеччині, присвячений відбудові України. Робимо все, щоб отримати необхідні ресурси для відновлення нашої країни вже зараз, для розвитку соціальної та економічної сфери вже зараз. І я щиро дякую всім нашим партнерам, які підтримують Україну в цій роботі.

  • І ще одне. Сьогодні у світі відзначається День ООН. Саме цього дня в 1945 році набрав чинності Статут ООН. Він був написаний і ухвалений не як щось ритуальне – це не порожня формальність. Це один із базових документів, який має працювати для підтримання миру й міжнародного правопорядку. І я хочу зараз окремо подякувати пану Антоніу Гутеррешу, Генеральному секретарю ООН, за нашу співпрацю, за те, що він справді на захисті Статуту ООН та глобального миру.

  • Ми вже досягли хороших результатів разом – це і визволення наших полонених, яких утримували в росії, це й експортна зернова ініціатива, яка дає змогу зняти гостроту продовольчої кризи у світі, це й різнопланова співпраця у структурах ООН. Дякую за сприяння в усьому цьому! І вірю, що зможемо досягнути ще більшого.

Нагадаємо, що сьогодні Зеленський назвав кількість випущених росією ракет та попросив Ізраїль допомогти закрити небо.

У МЗС зазначили, що Україна направить офіційне прохання Ізраїлю щодо систем ППО.

Раніше «Слово і діло» повідомляло, які обіцянки упродовж восьмого місяця війни давав президент Зеленський.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО