Зеленський заявив, що до Ірану немає довіри після збиття Boeing 737 та дронів для росії

До керівництва Ірану відсутня довіра, оскільки ця країна не виплатила обіцяної компенсації сім'ям загиблих пасажирів українського «Боїнгу», збитого іранською ракетою у 2020 році, а наразі продає зброю країні-агресору росії.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив під час інтерв’ю канадським телеканалам CTV та CBC.

«Я особисто не довіряю керівництву Ірану. Чому? Ви пам’ятаєте збиття літака українських авіаліній, і там було дуже багато громадян Канади. Після цього іранське керівництво сказало – «це не ми». Коли наші фахівці та партнери, зокрема канадійці, знайшли деталі, які доводили причетність Ірану, вони визнали, що це було випадково й назвали це історичною драмою, сказавши на рівні лідера, що буде підтримка сімей загиблих. І що вони зробили? Нічого. Вони нічим не допомогли», - зазначив український лідер.

При цьому, Зеленський наголосив, що надалі іранські дипломати й керівництво повсякчас спростовували дані української розвідки щодо продажу для рф дронів «Shahed-136», називаючи це провокацією задля псування відносин між країнами.

Згідно зі словами президента, наразі ця брехня має катастрофічні трагічні наслідки для України.

«Багато разів - і на рівні послів, на рівні керівництва держави й на рівні МЗС - вони публічно все це спростовували. Зараз ми бачимо сотні ударів по Україні: по столиці, по цивільній інфраструктурі, по школах , по університетах та по енергетичних об’єктах. Просто для того, щоб люди не пережили цю зиму», - зауважив він.

Зеленський підкреслив, що не може йтися про довіру до Ірану, бо він є постачальником дронів і ракет для росії.

«Іран продовжує поставляти дрони росії - не один, не два, не п'ять: це не випадковість. Ми знаємо, що замовлення про тисячі йде. Сотні точно передані», - додав президент.

Нагадаємо, МЗС України ініціювало розрив дипвідносин з Іраном через постачання дронів росії.

Також повідомляли, що у четвер, 20 жовтня, Велика Британія запровадила нові санкції проти Ірану за постачання в рф дронів-камікадзе, які застосовуються для атак на Україну.

Напередодні Іран засудив заклики до ООН щодо розслідування постачання дронів росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО