Авіакатастрофа МАУ в Ірані: в ООН не вірять висновкам Тегерана

Читать на русском
Через рік після трагедії Іран так і не зміг пояснити, яким чином його військові сплутали цивільний літак з військової метою
Падіння літака МАУ в ІраніGetty Images

Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових страт Агнес Калламард заявила, що Іран бреше про результати слідства про знищення українського авіалайнера авіакомпанії МАУ в січні 2020 року.

Про це повідомляє інформаційне агентство AFP.

«Найбільше турбує те, що пояснення іранської влади з приводу допущеної помилки або помилок не складаються ... Їм суперечать факти, технічні оцінки багатьох експертів. Чому Іран бреше? Тому що іншого терміна немає», - сказала Калламард.

Вона також зазначила, що через рік Іран так і не зміг пояснити, яким чином його військові могли зробити таку величезну помилку, як збити пасажирський літак. Хоча відповідно до міжнародного права можливо «вбити помилково» і тільки судова практика визначає, чи була помилка здійснена сумлінно, Калламард заявила, що даний варіант не є захистом для Ірану - за її словами, Іран не зміг відповісти на багато її питань.

Нагадаємо, вранці 8 січня 2020 року український літак авіакомпанії МАУ впав біля аеропорту Тегерана. Загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу - громадяни України, Афганістану, Британії, Ірану, Німеччини, Канади та Швеції.

Пізніше Іран визнав, що Boeing 737 був збитий ракетою, яку випустили військові з Корпусу вартових Ісламської революції.

20 лютого 2021 року військова прокуратура Ірану завершила розслідування катастрофи літака МАУ. Зараз готується обвинувальний акт, а справа найближчим часом передадуть до суду.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: