Керівництво «Антонова» не вжило заходів для збереження літака «Мрія» – деталі розслідування СБУ

Посадовці ДП «Антонов», незважаючи на застереження державних органів, не вжили належних заходів щодо збереження літака АН-225 «Мрія».

Деталі розслідування розповіли у Службі безпеки України.

«Розслідування встановило, що службові особи, незважаючи на застереження державних органів, не вжили належних заходів до збереження літака. Також окремі працівники підприємства тривалий час перешкоджали Силам оборони в організації протиповітряної та наземної охорони літовища. Усе це призвело до знищення АН-225 та ще кількох літаків. Наразі вивчаються додаткові деталі цієї справи та проводяться необхідні експертизи, після яких буде прийнято подальші процесуальні рішення», – повідомили у СБУ.

Окрім того, правоохоронці виявили факти інших злочинів. Так, колишнього гендиректора ДП викрито на організації незаконного переправлення за кордон українців призовного віку.

«За даними слідства, у березні цього року посадовець подав до Держприкордонслужби список співробітників, які виїжджають за кордон для техобслуговування літаків. Але до складу групи на відрядження він включив сторонніх осіб. Серед них – його близький родич. Таким чином, ухилянти змогли перетнути кордон під виглядом фахівців-авіабудівельникі», – розповіли у спецслужбі.

Нагадаємо, 27 лютого під час атаки російських військових на аеродром у Гостомелі було знищено флагман української авіації – легендарний Ан-225 «Мрія».

«Мрія» перебувала на ремонті, тож не встигла вилетіти з країни. В «Укроборонпромі» пообіцяли відновити літак – на це знадобиться 3 млрд доларів та 5 років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО