Глава «Нафтогазу» назвав розмір боргу «Газпрому» за транзит

Обсяг недоплати російського «Газпрому» НАК «Нафтогаз України» за транзит становить близько 200 млн доларів, сума зростає з кожним днем.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» повідомив голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Приблизно 200 млн доларів. Це те, що не доплатили станом на вересень, але ця сума збільшується щодня», – зазначив Вітренко.

За його словами, вимога щодо недоплати – це перша вимога, зафіксована в арбітражному проханні, а далі компанія працює над іншими вимогами.

Крім того, можливе зупинення росією транзиту газу через Україну, до чого готується «Нафтогаз», також може стати одним із предметів розгляду в арбітражі.

«Виставляти рахунки (після зупинки транзиту – ред.) будемо, і можливо, зупинка транзиту теж буде одним із предметів розгляду арбітражем – треба бути готовим до цього», – додав глава української компанії.

Нагадаємо, 9 вересня «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

«Газпром» заявив, що не визнає вимоги «Нафтогазу» щодо розгляду в арбітражі, а також пригрозив, що подальші спроби домагатися розгляду спору можуть призвести до санкцій проти української компанії.

Вітренко зазначив, що незважаючи на погрози, «Нафтогаз» від позову не відмовиться.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО