Росія могла пошкодити «Північні потоки» підводним дроном – The Times

Диверсійна атака на СП-1 та СП-2, швидше за все, була заздалегідь спланована. Для цього могли використовувати вибуховий пристрій, скинутий у море за кілька тижнів до його підриву.

Про це повідомляє видання The Times.

Бетонні та сталеві трубопроводи були розірвані очевидними підводними вибухами такої сили, як незначний землетрус.

За словами джерела в британській обороні, найімовірнішим сценарієм було те, що рф таємно доставила автономний підводний апарат із вантажем в окремі місця на трубопроводах, побудованих для транспортування російського газу до Європи.

Підводний апарат міг бути запущений з невеликого судна, такого як рибальський човен, кілька місяців тому, а потім вибухові пристрої були скинуті поряд із трубопроводом. Так, пристрої можна було б запустити за допомогою джерела шуму певної частоти, який скинули у воду в потрібний момент.

Б'єрн Лунд, член шведської сейсморозвідувальної мережі зазначив, що могло знадобитися більше 100 кг динаміту або тротилу, щоб викликати такі сильні вибухи.

Раніше в ЄС заявили про те, що пошкодження на Північних потоках є результатом навмисної дії.

Нагадаємо, 26 вересня на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2», які проходять дном Балтійського моря біля Швеції та Данії, різко впав тиск. Фахівці зафіксували відразу три витоки газу в різних місцях.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО