Ніхто зі звільнених українців не бачив у полоні представників МКК – омбудсмен

Жоден із українських захисників у полоні не бачив представників Червоного Хреста. Це є порушенням міжнародних норм. Україна хоче порушити питання невиконання мандата МКЧХ.

Про це заявив омбудсмен із прав людини Дмитро Лубінець у Telegram 24 вересня.

«Жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандату МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити», - зазначив уповноважений.

Лубінець додав, що планує на початку жовтня зустрітися із керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста у Женеві.

Омбудсмен нагадав, що представники МКЧХ брали на себе зобов'язання щодо захисників Маріуполя, а їх мандат змушує росію виконувати Женевські конвенції.

«Вони були присутні під час виходу з «Азовсталі» наших героїв у Маріуполі й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов'язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося», - наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 21 вересня з російського полону вдалося звільнити 215 захисників та захисниць України. Росія отримала 55 своїх військових, а також Віктора Медведчука, який перебував в Україні під арештом.

Адвокат розповів «Слово і діло», як обмін Медведчука став можливим з точки зору закону.

У СБУ запевнили, що обмін підозрюваного у держзраді нардепа не перешкоджає розгляду його справ у суді та призначенню покарання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО