У Європарламенті більше не вважають Угорщину демократією

Країна ЄС Угорщина більше не може вважатися демократією, а європейські цінності знаходяться під системною загрозою.

Про це Європейський парламент повідомляє у звіті.

Як зазначається, євродепутати підтримали резолюцію про те, що країна під керівництвом Віктора Орбана стала «гібридним режимом виборчої автократії», що відрізняється розпадом демократії, основних прав і верховенства права

Цю резолюцію підтримали 81% присутніх під час голосування членів Європарламенту: 433 голоси за, 123 - проти і 28 - утрималися.

Повідомляється, що члени парламенту перерахували низку проблем в Угорщині: від функціонування виборчої системи країни до її судової незалежності.

При цьому, занепокоєння викликають релігійні свободи і права вразливих верств населення.

Мова також йде про високий рівень так званого кумівства і фаворитизму «на високих щаблях державного управління».

Європейська комісія також має претензії до країни у зв'язку з можливим нецільовим використанням державних коштів для збагачення діячів, близьких до керівної партії «Фідес».

Зазначається, що хоча голосування не має практичного ефекту, воно посилює тиск на владу ЄС у Брюсселі, щоб не виплачувати Угорщині мільярди готівкових коштів, які затримуються через занепокоєння щодо високого рівня корупції в країні.

Очікується, що в неділю, 18 вересня, Єврокомісія порекомендує значно скоротити виділення коштів для Угорщини, а також дасть кілька місяців на усунення недоліків, зокрема, на прийняття законів про боротьбу з корупцією. За деякими даними, йдеться про скорочення фінансування на 70%.

Нагадаємо, що міністр уряду Чехії з європейських питань Мікулаш Бек заявив, що вихід Угорщини зі складу Європейського Союзу є теоретично можливим. Причиною для цього стали останні дії країни.

Раніше спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко відповів на заяву глави МЗС Угорщини Петера Сіярто про послаблення ЄС через війну в Україні. За його словами, до послаблення блоку призводять спроби зруйнувати внутрішню єдність, а не війна в Україні.

Також стало відомо, що «Росатом» побудує два атомні реактори в Угорщині.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО