У РНБО прокоментували ситуацію із Запорізькою АЕС та МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) мало з'явитися на Запорізькій атомній станції наступного дня після того, як її захопили російські окупанти.

Таку думку висловив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов у інтерв'ю LB.ua.

Він нагадав, що у лютому було захоплено Чорнобильську станцію, потім у березні Запорізьку. Наразі Чорнобильська станція вже під повним контролем України.

«Запорізьку станцію тимчасово окупували терористи, її захопили терористи. Я вважав, що МАГАТЕ мало там з'явитися наступного дня після того, як терористи захопили атомну станцію. Так має бути у світі, так має бути за їхніми нормативно-правовими документами», – сказав він.

За його словами, доки російські терористи залишатимуться на ЗАЕС, ситуація не буде контрольована.

«Щойно вони звідти підуть, і наша країна відновить контроль над цим небезпечним об'єктом, тоді я точно можу сказати, що ми будемо в зовсім іншій ситуації і в нас буде набагато більше спокою», – зазначив Данілов.

Також йому було поставлено запитання: Чи є шанс, що під тиском міжнародної спільноти окупанти залишать ЗАЕС.

«Є шанс, що міжнародне співтовариство має чинити тиск на російську федерацію, щоб воно залишило не лише Запорізьку атомну станцію, а й усі наші території», – підсумував секретар РНБО.

Нагадаємо, 1 вересня на Запорізьку АЕС приїхала місія Міжнародної агенції з атомної енергії. Окрім самого голови МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, до складу делегації увійшли 13 експертів з нейтральних країн.

Рафаель Россі заявив, що експертам у перші години візиту вдалося побачити «ключові речі». За його словами, місія вирішила організувати постійну присутність на ЗАЕС.

Як насправді відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

В ОПУ здивувалися занадто коротким візитом місії МАГАТЕ на ЗАЕС, який тривав лише дві години.

5 вересня стало відомо, що більшість представників місії МАГАТЕ залишили Запорізьку АЕС. 6 вересня з'явився звіт МАГАТЕ за підсумками місії на ЗАЕС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО