ЗАЕС змогла відновити з'єднання з українською електромережею – МАГАТЕ

Запорізька атомна електростанція змогла відновити з'єднання з українською мережею - через повітряну лінію ВЛ-750 «Дніпровська». Проте всі шість енергоблоків станції залишаються відключеними від мережі.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Міжнародного агентства з ядерної енергетики (МАГАТЕ).

«Україна повідомила МАГАТЕ, що ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, принаймні двічі втрачала з'єднання з ЛЕП протягом дня, але зараз воно знову працює» - сказано в повідомленні.

Зараз станція залишається підключеною до лінії від сусідньої теплоелектростанції. За необхідності ТЕС може забезпечити резервну подачу електроенергії. У ЗАЕС було чотири зовнішні лінії енергопередачі, проте як мінімум три з них були втрачені через російські обстріли. У МАГАТЕ заявили, що інформації про причину відключення ЗАЕС 25 серпня у них немає.

На випадок повної втрати живлення на ЗАЕС все ще залишаються резервні дизель-генератори. Теоретично, вони можуть забезпечити роботу охолоджувальних систем.

Нагадаємо, 25 серпня Запорізька атомна електростанція вперше в історії повністю відключилася від мережі через пошкодження лінії електропостачання. Це сталося в результаті безперервних російських терористичних обстрілів.

У США вже відреагували - Держдепартамент зажадав негайно припинити бойові дії біля Запорізької АЕС, а також створити в районі станції демілітаризовану зону.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО