Харківські угоди: двох ексміністрів часів Януковича підозрюють у держзраді

Колишньому міністру закордонних справ України та ексміністру юстиції в уряді Миколи Азарова повідомили про підозру у державній зраді через узгодження Харківських угод у 2010 році.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Зазначимо, тоді МЗС очолював Костянтин Грищенко, а Міністерство юстиції – Олександр Лавринович.

«За даними слідства, у квітні 2010 року підозрювані за попередньою змовою групою осіб з колишніми Президентом та Прем'єр-міністром, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, в порушення Конституції України, закону України «Про міжнародні договори України», без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та російською федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території нашої держави заінтересованими органами та проведення обов’язкової правової експертизи, погодили її без зауважень», – йдеться у повідомленні.

В результаті було підписано та ратифіковано угоду, якою на 25 років продовжено термін перебування Чорноморського флоту рф в Україні.

Правоохоронці наголосили, що це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту рф, а також його збільшення на території Криму та Севастополя.

Нагадаємо, раніше суд дозволив заарештувати експрезидента Віктора Януковича у кримінальному провадженні за обставинами скоєння ним державної зради. Йдеться також про підписання Харківських угод у 2010 році.

Крім того, у березні 2021 року підозру у держзраді через Харківські угоди отримав експрем'єр-міністр Микола Азаров.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО