У НБУ розповіли, чи вплинуть нові ліміти на валютні операції за кордоном на роботу волонтерів

Нові ліміти на безготівкові валютні операції за кордоном у розмірі 100 тисяч гривень не вплинуть на діяльність волонтерів.

Про це заявили у Національному банку України.

У НБУ нагадали, що ще на початку квітня запровадили послаблення для волонтерів: фізичні особи можуть купувати та перераховувати іноземну валюту на купівлю товарів оборонного призначення за кордоном у межах щомісячного ліміту у розмірі 400 тисяч гривень в еквіваленті.

До таких товарів належать більшість з тих, що постачаються волонтерами: бронежилети, каски, шоломи, прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги тощо.

Також НБУ не встановлював жодних обмежень на перерахування валюти з рахунків благодійних фондів чи інших юридичних осіб з метою закупівлі товарів волонтерської допомоги.

Крім того, у Нацбанку пояснили, навіщо взагалі запровадили таке обмеження. «Коли громадяни витрачають кошти за кордоном із гривневих карток, то валюта для цих розрахунків здебільшого витрачається з валютних резервів країни, оскільки де-факто громадяни розраховуються гривнею, яку необхідно конвертувати у валюту. Якщо відплив валюти через цей канал здійснюватиметься неконтрольовано, це загрожуватиме стійкості економіки. Натомість встановлення ліміту – це один із дієвих способів зберегти валютні резерви нашої країни, які є необхідним підґрунтям, щоб вистояти в цій війні та відновитися після перемоги», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Нацбанк вчора вжив низку додаткових заходів щодо збалансування валютного ринку та підтримки стійкості економіки в умовах війни.

Крім того, НБУ вперше з початку війни підняв офіційний курс долара.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО