«Нафтогаз» просить 150 млрд гривень із держбюджету для закупівлі газу – ЗМІ

НАК «Нафтогаз України» просить 150 млрд гривень прямого бюджетного фінансування на закупівлю газу для опалювального сезону.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на лист компанії на адресу уряду.

За рішенням Кабміну до 1 жовтня у ПСГ України має бути 19 млрд кубометрів газу. Щоб виконати це завдання, «Нафтогазу» потрібно імпортувати ще 5,6 млрд кубометрів. Враховуючи рівень цін газу в Європі, на це потрібно 250 млрд гривень – такий розрахунок міститься у листі компанії на адресу Кабміну, пише видання.

Частину коштів, виходячи з листа, «Нафтогаз» має, частину НАК планує отримати від продажу стратегічних активів «Укртранснафти». Нестача коштів становить близько 150 млрд грн.

У НАК визнають, що залучення таких великих сум на зовнішніх та внутрішніх ринках зараз практично неможливе, а тому пропонують уряду розпочати фінансування компанії для закупівлі газу безпосередньо з бюджету.

«За таких умов єдиним можливим джерелом фінансування придбання імпортованого природного газу є фінансування цієї закупівлі з державного бюджету… Найприйнятнішим варіантом є збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України», – йдеться у листі.

Нагадаємо, «Нафтогаз» попросив усіх міжнародних кредиторів про дворічне відстрочення з виплати відсотків та погашення єврооблігацій.

За словами Юрія Вітренко, це пов'язано з рішенням уряду накопичити до опалювального сезону 19 млрд кубів газу та необхідністю знайти кошти на ці цілі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО