Політична криза на Шрі-Ланці: що відомо

Сьогодні, 9 липня, тисячі протестувальників на Шрі-Ланці штурмували резиденцію президента у місті Коломбо та захопили його адміністративні офіси.

Про це повідомляє Reuters.

В острівній державі Шрі-Ланка в Індійському океані вже кілька тижнів тривають масові антиурядові протести. Сьогодні, попри сльозогінний газ і водомети, протестувальники прорвали поліцейські барикади та штурмом захопили резиденцію. Президента Раджапаксу на момент штурму в резиденції не було, його вивели з будівлі напередодні, через запланований мітинг.

Передумовою для протестів стала важка економічна ситуація в країні.

Зауважимо, що протягом останніх місяців країна перебуває в найгіршій за останні 70 років економічній кризі. У травні Шрі-Ланка вперше в історії не змогла здійснити виплати за зовнішнім боргом. Стрімке зростання інфляції у червні досягло рекордних 54,6%, тоді як у найближчі місяці ця позначка може сягнути 70%. Усі продажі бензину призупинили, школи наразі закриті, а медичні процедури та операції відкладаються або скасовуються через брак ліків та обладнання.

Уряд звинувачує в усьому серію терактів у країні у 2019 році та пандемію коронавірусу, що вплинули на туристичну галузь. Та міжнародні експерти зауважують, що уряд Шрі-Ланки проводив нерозумну економічну політику. Протестувальники закликали нинішніх очільників країни піти у відставку.

За повідомленнями ЗМІ, Раджапаксу під час штурму прибув до аеропорту та намагався покинути країну.

У зв'язку з загостренням ситуації прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій. Після якого голова партії «Конгрес мусульман Шрі-Ланки» Рауф Хакім заявив, що група депутатів закликала чинних прем'єр-міністра та президента піти у відставку. Відповідно до Конституції країни місце президента може зайняти спікер парламенту.

Пізніше стало відомо, що прем'єр-міністр таки погодився піти у відставку.

«Щоб забезпечити продовження роботи уряду і безпеку всіх громадян, сьогодні я прийняв рекомендацію партійних лідерів, щоб звільнити місце для всепартійного уряду. Щоб полегшити процес, я піду з поста прем'єр-міністра», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що на Шрі-Ланці затримали літак російського «Аерофлоту».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО