Статус кандидата в ЄС потрібно сприймати, як оплески Україні, а не ляпас Москві – Зеленський

Українці повинні сприймати статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, як заслужену нагороду, а не як найбільшу милість. Україна довго і наполегливо працювала над відповідністю європейським цінностям і нормам.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні за підсумками 24 червня.

«З ранку на телебаченні, радіо, в інтернеті йде діалог... Які умови Україні належить виконати, як важко це буде зробити та скільки років це займе. А давайте хоча б трішки порадіємо? Тихо, скромно, в душі, але порадіємо. За себе, свою улюблену державу. Уявіть, що ми підкорюємо Еверест. Досягли передостанньої точки. Чи не озирнулися навколо, навіть не перевели дихання і говоримо про подальший шлях до вершини. Як важко буде подолати останні 1848 метрів. Вмить ми забули та знецінили власний успіх. А, може, спершу згадаємо, що ми вже подолали 7 тисяч метрів?! Не будемо соромитися говорити про власні досягнення. Не будемо народом з короткою пам'яттю і неповноцінністю» - сказав він.

Президент закликав пам'ятати, що Україна заслужено отримала статус кандидата. Він не впав українцям з неба. Європейська комісія виставила Україні сім умов, але перед цим були виконані сотні інших вимог і не варто про це забувати.

«Приватизація. Земельна реформа. Відкриті виборчі списки. Децентралізація. НАЗК, Антикорупційний суд, ЦНАПи, державні послуги в Інтернеті. Дія. Спліт. Анбандлінг. Концесія. Загальний авіаційний простір. Промисловий безвіз. Деолігархізація. Багато чого було зроблено. Зроблено! Не забуваймо це. Пишаймось собою. Поважаймо себе» - додав він.

Зеленський також підкреслив, що кандидатський статус в ЄС - це, в першу чергу, перемога України та остаточний розрив з росією.

«Не радійте, що це ляпас Москві. А пишайтеся, що це оплески Україні. Нехай це надихає вас. Ми заслужили це. Усвідомили це» - резюмував Зеленський.

Нагадаємо, саміт ЄС дав Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Це рішення одноголосно підтримали всі лідери ЄС під час саміту в Брюсселі 23 червня.

Разом з тим Україна отримала від Єврокомісії сім умов, за невиконання яких держава може втратити статус кандидата в ЄС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО