Трибунал для керівництва росії: юрист розповів, як він працюватиме

Україна має політичну підтримку високого рівня щодо створення трибуналу для російського керівництва. Підтримують ідею, зокрема, країни Східної та Центральної Європи. Після ухвалення резолюцій ПА Ради Європи, Європарламенту та декларації ПА НАТО Україна сподівається, що на початку липня ініціативу підтримає Парламентська асамблея ОБСЄ.

Про це в ефірі «Українського радіо» розповів юрист-міжнародник, агент України у Міжнародному суді ООН, посол із особливих доручень МЗС Антон Кориневич.

За словами Кориневича, на створення трибуналу можуть піти місяці. Усі установчі документи у вигляді проєктів готові, і Україна разом із партнерами шукає швидкий та ефективний варіант для заснування.

«Трибунал стосуватиметься одного злочину, матиме вузьку специфічну юрисдикцію. Це буде новим окремим органом міжнародного кримінального правосуддя. Щодо моделі, як це працюватиме, то вона існує. Мають бути судді, має бути офіс прокурора, ми навіть маємо уявлення, хто із юристів, які працюють в цій сфері багато років, зможе долучитися до трибуналу в тій чи іншій ролі», – розповів юрист.

Суд буде не проти росії як держави, а проти конкретних індивідів, вищого політичного та військового керівництва за скоєння злочину агресії проти України. Кориневич зазначив, що це буде індивідуальна кримінальна відповідальність.

«Цей трибунал буде відрізнятися від усіх нам відомих. Кожен із існуючих має свої особливості щодо юрисдикції. Цей стосуватиметься лише одного злочину, злочину агресії проти України. Це буде один із перших трибуналів, який стосуватиметься тільки однієї категорії. Для розгляду інших міжнародних злочинів (злочинів геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів) існує Міжнародний кримінальний суд. Щодо злочину агресії в нас не існує Міжнародного суду або трибуналу. Трибунал створюється для того, щоб не залишити злочин агресії проти України безкарним. Ми шукаємо шляхи притягнути вище військове і політичне керівництво РФ до індивідуальної кримінальної відповідальності за вчинення злочину», – сказав експерт.

Нагадаємо, Велика Британія підтримала створення міжнародного кримінального трибуналу над президентом володимиром путіним та іншими російськими лідерами у зв'язку з війною в Україні.

Раніше юрист розповів, як можна заарештувати володимира путіна за воєнні злочини в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО