Оцінка збитків України від війни буде готова до кінця літа 2022 року – Світовий банк

До кінця літа 2022 року Світовий банк підготує комплексну оцінку збитку, понесеного Україною від російського вторгнення, а також потреб України у фінансах і фінансовій допомозі.

Про це заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«На даному етапі прямий фізичний збиток становить понад 100 млрд доларів. Якщо ви додатково врахуєте економічні втрати, які зазнали компанії та приватні особи через війну, збитки зростуть у два або три рази» - заявив Банерджі.

За його словами, на кінець березня 2022 року Світовий банк оцінював збитки України від війни в 60 мільярдів доларів. Тепер він перевищує 100 мільярдів. Потреби України у фінансах також дуже великі.

«За оцінками уряду, з якими ми в цілому погоджуємося, потреба в ресурсах в цілому становить близько 5 млрд доларів на місяць (або 35 млрд доларів з нинішнього моменту до кінця 2022 року). Очевидно, що отримання достатніх ресурсів - найбільш важливе завдання, але вартість цих ресурсів також має значення саме тому, що Україні потрібно буде обслуговувати ці зростаючі борги в майбутньому» - додав Банерджі.

Найкращим варіантом підтримки України чиновник СБ бачить надання грантів, а потім - позик на самих пільгових умовах. За його оцінкою, міжнародні партнери, визнавши важке фінансове становище України, вже виділили їй сумарно до 20 мільярдів доларів, і це далеко не межа.

Нагадаємо, станом на 5 червня 2022 року на повоєнне відновлення зруйнованих під час бойових дій доріг знадобиться два роки та 900 мільярдів гривень.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ворог завдав спортивній інфраструктурі збитків на суму близько 110 млн доларів.

Станом на 25 травня в результаті повномасштабного вторгнення російсько-окупаційних військ економіці України завдано збитків у розмірі 600 млрд доларів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО