Російський президент влаштував світові шантаж зерном – Блінкен

Режим президента росії володимира путіна обрав продовольчий шантаж одним зі своїх інструментів у війні проти цивілізованого світу. Блокада українських портів і перешкоджання вивезенню українського зерна - елемент цього шантажу.

Про це 6 червня заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу на круглому столі у Вашингтоні, повідомляє Укрінформ.

«Президент путін заблокував відправки продовольства та агресивно використовує свою пропагандистську машину, щоб відокремитися від відповідальності або спотворити її, тому що сподівається, що світ поступиться йому і скасує санкції. Іншими словами, це просто шантаж» - сказав він.

Блінкен підкреслив, що росія обкрадає українських експортерів і фермерів, намагається отримати вигоду від вкраденого зерна, а також робить все для того, щоб за межами українських кордонів спалахнув голод. Зокрема, під загрозою опинилися країни Африки. Тому світ повинен негайно об'єднатися і дати жорстку відповідь на цю ситуацію.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо вважає, що світова хлібна війна вже почалася через зернову блокаду в Україні. Через голод в Африці можуть спалахнути нові війни та загостритися існуючі кризи.

США попередили 14 країн про те, що росія спробує продати вкрадене українське зерно постраждалим від посухи африканським державам, які можуть зіткнутися з проблемою голоду.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО