За час війни вдвічі зросла кількість українців, які підтримують право на володіння вогнестрілом – опитування

В умовах війни більш ніж удвічі зросла кількість українців, які підтримують надання права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. На сьогодні цю ініціативу підтримують 58% опитаних, не підтримують – 39%.

Про це свідчать результати опитування групи «Рейтинг».

У «Рейтингу» зазначили, що у 2018-2021 роках підтримували право на зброю близько чверті опитаних, не підтримували – понад 70%. Прибічників озброєння громадян більше серед мешканців центру країни, респондентів молодої та середньої вікової груп, чоловіків.

При цьому близько 80% опитаних не мали необхідності володіти вогнепальною зброєю до початку вторгнення росії. Сьогодні близько 44% хотіли б бути власниками вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. В результаті сьогодні третина з тих, хто не хотів мати зброю до війни – змінили думку на протилежну.

61% опитаних вважають, що масове озброєння сприятиме зміцненню обороноздатності країни, 36% – протилежної думки.

При цьому 58% побоюються, що вільне придбання вогнепальної зброї призведе до збільшення рівня злочинності. Протилежної думки – 35%.

60% чоловіків та 28% жінок хотіли б зараз бути власником вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.

Крім того, 64% опитаних українців вважають, що є значна загроза нелегального обігу зброї після закінчення війни. 31% вважають, що хоча така загроза є, але вона незначна.

Нагадаємо, напередодні російського вторгнення Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5708, який передбачає право на цивільну вогнепальну зброю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО