РФ відмовилася від масштабного оточення українських сил на користь завершення захоплення Луганської області – аналітики

Російські сили, напевно, відмовилися від великомасштабного оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюму на користь завершення захоплення Луганської області.

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

«Російське військове командування, швидше за все, приділятиме пріоритетну увагу битві за Сєвєродонецьк у майбутньому, при цьому деякі зусилля будуть спрямовані на порушення українських наземних ліній зв'язку (GLOC) у східній частині Донецької області. Російські сили продовжують скоординовані зусилля із захоплення Сєверодонецька з півночі та півдня, що призведе до дрібнішого оточення українських військ, ніж спочатку передбачалося. Невдалі спроби росіян форсувати Сіверський Донець в районі Кремінної можуть змістити російські операції по оточенню далі на схід, ближче до Сєвєродонецька через Рубіжне, а не проводити ширше оточення за декількома напрямками. Російські сили також, ймовірно, скорочують просування до Слов'янська з Ізюму, можливо, через повільні темпи наступальної операції там», – вважають аналітики.

Також, на думку ISW, у росії могли закінчитися боєздатні резервісти, тому командування об'єднує солдатів з різних формувань. За даними українського Генштабу, близько 2,5 тисячі російських резервістів проходять підготовку в Бєлгородській, Воронезькій та Ростовській областях для участі у наступальних операціях в Україні.

«Цієї кількості резервістів навряд чи вистачить для поповнення російських частин, які, як повідомляється, втратили до 20% особового складу в деяких районах, не кажучи вже про батальйонну тактичну групу, яка нещодавно була значною мірою знищена при спробі форсувати річку Сіверський Донець», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, як заявив Сергій Гайдай, станом на 15 травня Збройні сили України контролюють близько 10% території Луганської області.

Раніше в ISW вже повідомляли, що російська армія могла вимушено відмовитися від зусиль щодо широкого оточення українських військ на лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО