Вітренко пригрозив російському «Газпрому» новим арбітражним судом

Голова НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко пригрозив російському «Газпрому» новим арбітражем у разі несплати невикористаних транзитних потужностей за контрактом.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Вітренко нагадав, що підписаний із «Газпромом» у 2019 році контракт передбачав умову «качай або плати», тобто російська сторона зобов'язана платити не лише потужності, через які здійснює фізичний транзит, а й невикористані, які заброньовані згідно з контрактом.

«Тому подавати газ для транзиту – це право Газпрому вирішувати. А ось платити, навіть якщо не подаєш газ – це борг за контрактом. Якщо не буде оплати, то виглядає так, що має бути новий арбітраж», - написав він.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що через форс-мажорні обставини Україна з 11 травня припиняє транзит газу до Європи через ГІС «Сохранівка» в Луганській області, яка опинилася на окупованій росією території. Йдеться про третину загального обсягу транзиту до Європи, російському «Газпрому» про це повідомили.

У «Газпромі» у відповідь заявили, що вони не бачать підстав для перенесення транзиту на іншу точку, до того ж, воно нібито технічно неможливе. У ГТС України спростували це твердження.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО