Гумкоридора з «Азовсталі» немає: Верещук спростувала заяви росії

На сьогоднішній день немає домовленостей щодо відкриття гуманітарного коридору з «Азовсталі» у Маріуполі.

Про це заявила віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції територій Ірина Верещук.

«Сьогодні російська сторона вчергове заявила про існування коридору для виходу цивільних осіб з «Азовсталі». Цьому можна було б вірити, якби росіяни багато разів до того не зривали гуманітарні коридори. Я знаю, що говорю, бо за дорученням президента особисто веду такі переговори та займаюся організацію гуманітарних коридорів. Важливо розуміти, що гуманітарний коридор відкривається за домовленості двох сторін. Коридор, анонсований в односторонньому порядку, не забезпечує безпеку, і тому, власне, і не є гуманітарним коридором. Отже, офіційно та публічно заявляю: про гуманітарні коридори з «Азовсталі» на сьогодні, на жаль, домовленостей немає», – повідомила Верещук.

Україна, додала вона, звернулася до генсека ООН Антоніа Гуттеріша з проханням виступити ініціатором та гарантом гуманітарного коридору з «Азовсталі» для цивільних осіб. Україна просить, щоб у гуманітарній колоні були присутні представники ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Нагадаємо, як раніше заявляла Верещук, на «Азовсталі» у Маріуполі перебувають близько тисячі мирних мешканців та 500 поранених військових.

У розвідці Міноборони вважають, що росія не відмовилася від планів застосувати на «Азовсталі» хімічну зброю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО