Відмова світу від російської нафти є першочерговим завданням – Устенко

Путінський режим отримує надприбутки від продажу нафти за кордон. Тому першорядне завдання України - змусити світ відмовитися від російської нафти, тим більше, що ця відмова не призведе до подорожчання палива.

Про це розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко 10 квітня, повідомляє Офіс президента.

Устенко зазначив, що після нападу росії на Україну експорт сирої нафти з рф виріс. З березня він становить 4,7 млн барелів на добу, що є рекордом з моменту початку пандемії коронавірусу у 2020 році. Щодня режим путіна отримує мільярд доларів прибутку, а європейські країни тільки нарощують експорт.

Також радник президента спростував вигадки про те, що нібито з введенням ембарго на російську нафту, вартість палива почне істотно зростати. Цей період триватиме тільки кілька тижнів, потім ціни прийдуть в норму, а зростання буде не настільки істотним, щоб якось сильно позначитися на добробуті громадян.

Якщо направити всі зусилля на відмову світу від російської нафти, то Європа може відмовитися від неї, але нафту з рф все одно будуть купувати Індія і Китай, оскільки путін буде продавати нафту за ціною вполовину нижче, ніж міжнародні.

Нагадаємо, 8 квітня Європейський союз на другий день нарад затвердив новий санкційний пакет проти росії. Заходами впливу на агресора стануть вугільне ембарго і транспортна блокада росії.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що нового пакету санкцій проти країни-агресора недостатньо для припинення війни в Україні. Він закликає до швидкого введення ембарго на експорт російської нафти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО