Україна повинна отримати можливість мобілізувати мільйон резервістів у разі загрози – Арахамія

Українські пропозиції щодо гарантій безпеки на переговорах з росією передбачають концепцію укріпленого нейтралітету. Серед іншого, це означає, що Україна повинна мати можливість у разі загрози збройного нападу терміново мобілізувати не менше мільйона резервістів.

Про це розповів глава української делегації Давид Арахамія в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє Українська правда.

За його словами, такий шлях Україні радять ізраїльські військові експерти. Україна не виношує агресивних планів і не збирається ні на кого нападати, але країна бажає мати можливість самозахисту, причому якісного самозахисту. Для цього потрібні відповідні оборонні можливості.

«І, крім того, можливість мобілізувати резервістів дуже швидко, як це зроблено у Швейцарії та Ізраїлі. У нас зараз є для цього всі передумови. У нас є безліч територіальної оборони, сили національного опору. І ми так бачимо: що буде армія і буде, умовно, ще мільйон осіб, які щороку один або два рази на рік проходять навчання на полігонах. У них є зброя. Тут дискусійне питання - чи мають вони право зберігати цю зброю вдома, або в спеціальній збройовій кімнаті неподалік. І в разі агресії у нас ще плюс мільйон вже навчених солдатів. Але держава не витрачає кошти на їх утримання щомісяця» - пояснив він.

Нагадаємо, у Туреччині 29 березня відбувся черговий раунд переговорів між українською та російською делегацією. Україна в ході нього запропонувала свій формат договору про гарантії безпеки для України.

Крім того, глава делегації вважає, що напрацьовано достатньо матеріалу для зустрічі Володимира Зеленського і володимира путіна. У Росії зі свого боку після переговорів заявили на Київському та Чернігівському напрямках».

Володимир Зеленський закликав українців «не розслаблятися» через результати зустрічі у Стамбулі. Адже російським заявам довіряти не варто.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО