Раптово передумали: Росія скасувала «блокаду» Азовського моря через навчання

Росія несподівано прийняла рішення скасувати блокаду Азовського моря, яку збиралася встановити під приводом військових навчань.

Про це написав головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко з посиланням на отримані ним документи управління навігації та океанографії Міноборони РФ.

Так, за його даними, ввечері 10 лютого в Росії вирішили скасувати перекриття району Азовського моря на північ від Керченської протоки. Клименко вважає, що таку поведінку Росії можна пояснити кількома причинами: або Росія злякалася розмахів прецеденту, який змогла створити Україна зусиллями експертів, військових, дипломатів, представників влади та бізнесу, або на позицію Росії вплинув візит глави МЗС Британії Елізабет Трасс, або РФ готує якусь нову гидоту Україні.

При цьому, додав Клименко, зміни позиції Росії щодо блокади Чорного моря немає - ця блокада триватиме і далі.

Нагадаємо, 9 лютого у РФ заявили про перекриття акваторії двох морів нібито через навчання з 13 по 19 лютого. Росія повністю перекриває на цей період половину території Азовського моря, перекривши можливість відбуття з портів у Бердянську та Маріуполі суден до Чорного моря.

Блокада РФ Азовського і Чорного морів повинна була стати основним питанням на засіданні Ради національної безпеки та оборони України 11 лютого в Харкові.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО