Дуда, Макрон та Шольц зустрілися в Берліні і обговорили ситуацію навколо України

Президент Франції Еммануель Макрон, президент Польщі Анджей Дуда і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели ввечері 8 лютого зустріч у Берліні в рамках Веймарського трикутника, на якій обговорили ситуацію навколо України.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Лідери країн закликали вирішити проблему мирно, шляхом дипломатичних переговорів. Президенти дуже стурбовані тією ситуацією, яка склалася навколо України.

«Наше прагнення сьогодні в рамках Веймарського трикутника – ми хочемо деескалації надзвичайно напруженої ситуації, нам потрібні переговори та рішення. Потрібно зберегти мир в Європі дипломатією і чіткими сигналами. Наша сьогоднішня зустріч стане хорошою для цього можливістю» - заявив Шольц.

Президент Польщі Анджей Дуда також висловив заклопотаність ситуацією.

«Наше завдання – забезпечувати дотримання міжнародного права і зберігати територіальну цілісність і тих країн, які не входять ні в ЄС, ні в НАТО. Однак вони - наші партнери. Я думаю і говорю про Україну» - сказав він.

Макрон вважає, що для забезпечення безпеки в Європі важливо продовжувати діалог з РФ. У найближчі тижні Франція, ФРН і Польща будуть максимально працювати над питанням деескалації ситуації.

«Ми повинні продовжувати діалог, зберігаючи єдність. Це потрібно, щоб зупинити ескалацію, домогтися деескалації... Ми повинні знайти способи почати серйозний діалог з Росією відразу на декількох майданчиках» - заявив він.

Нагадаємо, що 8 лютого Україну вперше за 24 роки відвідав президент Франції. Чинний французький лідер Еммануель Макрон провів зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. За підсумками зустрічі Україна і Франція у вівторок, 8 лютого, підписали контракти на поставку в Україну французьких локомотивів і пожежно-рятувальної техніки. Також Франція виділить Україні кредит у розмірі 1,2 млрд євро.

Наступним з візитом в Україну прибуде канцлер ФРН. Переговори Зеленського і Шольца відбудуться 14 лютого в Києві.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО