Заволодіння зерном Держрезерву: підозрюваного організатора відпустили під зобов'язання

Вищий антикорупційний суд на прохання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відпустив під особисте зобов'язання Сергія Ляхова, якого підозрюють в організації заволодіння зерном Державного агентства резерву на суму понад 12 млн грн.

Таке рішення 17 січня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 23 вересня антикорупційний суд продовжив до 23 листопада строк цілодобового домашнього арешту Ляхова. Пізніше йому пом'якшили запобіжний захід на нічний домашній арешт. Водночас у зв'язку з закінченням максимального строку домашнього арешту прокурор САП просив змінити запобіжний захід на особисте зобов'язання.

Суддя клопотання задовольнив і відпустив Ляхова під особисте зобов'язання. Підозрюваний має прибувати за першим викликом; не відлучатись із Харківської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з визначеними особами та іншими підозрюваними щодо обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру та здати на зберігання прокурору свої закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру керівнику державного підприємства «Хлібна база №76» Денису Стрельнікову, його родичу-директору приватної фірми Олексію Стрельнікову та організатору Сергію Ляхову. За версією слідства, навесні 2021 року приватне підприємство нібито передало 1,56 тис. тон зерна на відповідальне зберігання до державного підприємства «Хлібна база №76», що перебуває в управлінні «Держрезерву».

Проте як з'ясувалося під час досудового розслідування, жодної передачі зерна так і не відбулось. Натомість організатор та учасники схеми, використовуючи підроблені документи та договори, намагались вивезти державне зерно, а частину нестачі приховати за списанням понад 700 тон зерна як відходи внаслідок проведення нібито оздоровчих заходів зі збіжжям. Утім НАБУ і САП вдалося запобігти заволодінню зерном.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО