Заволодіння зерном Держрезерву: арешт грошей родичів підозрюваного скасували

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і задовольнила скарги трьох осіб на рішення слідчого судді про арешт їхнього майна.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала арешт грошових коштів трьох осіб, двоє з яких є родичами підозрюваного організатора кримінального провадження про замах на заволодіння зерном Державного агентства резерву на суму понад 12 млн грн Сергія Ляхова.

Таке рішення 21 вересня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, 27 липня детективи НАБУ провели обшук у банківському відділенні Східно-українського банку «Грант», зокрема, в банківському сейфі. Вони вилучили 94 700 доларів, 350 євро та 370 фунтів стерлінгів. За клопотанням прокурора САП це майно заарештоване в забезпечення можливої конфіскації майна як виду покарання у випадку визнання Ляхова винуватим.

Не погодившись з таким рішенням, власники грошей Наталія Халіль, Тетяна і Катерина Ляхови подали апеляційні скарги. Як вони стверджували, ці кошти належать їм особисто й є заощадженнями. Тоже судді скасували арешт коштів. Вони відкинули факт належності цих коштів Сергію Ляхову, попри те, що він проводив телефонні розмови з працівниками банку щодо оренди банківського сейфу та був присутній під час укладання договору оренди.

Раніше ВАКС відправив під цілодобовий домашній арешт Сергія Ляхова.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру керівнику державного підприємства «Хлібна база №76» Денису Стрельнікову, його родичу-директору приватної фірми Олексію Стрельнікову та організатору Сергію Ляхову. За версією слідства, навесні 2021 року приватне підприємство нібито передало 1,56 тис. тон зерна на відповідальне зберігання до державного підприємства «Хлібна база №76», що перебуває в управлінні «Держрезерву».

Проте як з'ясувалося під час досудового розслідування, жодної передачі зерна так і не відбулось. Натомість організатор та учасники схеми, використовуючи підроблені документи та договори, намагались вивезти державне зерно, а частину нестачі приховати за списанням понад 700 тон зерна як відходи внаслідок проведення нібито оздоровчих заходів зі збіжжям. Утім НАБУ і САП вдалося запобігти заволодінню зерном.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: