Момент істини: Кулеба прокоментував поточні відносини України та Німеччини

Німеччина заявила, що буде підтримувати Україну тільки економічно. Це, звичайно, важливо, але на економіці світло клином не зійшовся; Україні потрібна зброя, тому українські дипломати будуть продовжувати переговори, оскільки зараз настає момент істини в україно-німецьких відносинах.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Ми будемо продовжувати вести з ними переговори для досягнення результату в інтересах України... Німеччина зробила дуже багато з 2014 року для України, зокрема, для мобілізації санкційного тиску, підтримки реформ та економіки. Але кожна криза виводить відносини на момент істини. І зараз з Німеччиною ми увійшли в момент істини по ряду фундаментально важливих питань для безпеки та майбутнього України, як незалежної держави, і євроатлантичної безпеки в цілому» - сказав він.

За словами міністра, існують два моменти, критично важливих для відносин Німеччини та України надалі - санкції проти Росії та проти проєкту «Північний потік-2», а також питання про постачання зброї Україні.

«Є аспект — двосторонні поставки зброї від Німеччини Україні. Є питання надання дозволу Німеччиною третій країні на передачу зброї. Є питання згоди Німеччини на закупівлю Україною зброї через систему НАТО. Це ті питання, де ми вважаємо взагалі не може бути ніяких розмов про блокування Німеччиною чогось» - вважає міністр.

Нагадаємо, раніше Кулеба заявляв, що Україна вкрай розчарована рішенням Німеччини не надавати Україні оборонну зброю. У Києві сподіваються, що Берлін змінить позицію з питання збройових поставок, в іншому випадку відносини між країнами зіпсуються на десятки років.

Раніше посол України у ФРН заявив, що Німеччина повинна надати Україні не менше 100 тисяч одиниць захисного спорядження - бронежилетів і шоломів - для потреб Військ територіальної оборони України.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО