В РНБО не виключили участі Білорусі в хакерській атаці на сайти держструктур

Масштабна хакерська атака на сайти державних структур України в ніч з 13 на 14 січня може бути справою рук хакерської групи, пов'язаної з розвідувальними службами Білорусі.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Сергій Демедюк, повідомляє Reuters.

За його словами, встановлено, що за хакерську атаку несе відповідальність група злочинців-хакерів, відома, як UNC1151 - угруповання, яке афіліюють зі спецслужбами Білорусі. Сама хакерська атака, найімовірніше, була прикриттям для більш руйнівних дій, які відбувалися поза увагою.

«Атака на сайти була лише прикриттям для більш деструктивних дій, які відбувалися за лаштунками, і наслідки яких ми відчуємо найближчим часом» - припустив він.

Демедюк додав, що хакери злочинної групи мають досвід кібератак на Литву, Латвію, Польщу та Україну. Також вони помічені в поширенні російської пропаганди, яка засуджує присутність НАТО в Європі.

«Шкідливе програмне забезпечення, яке використовується для шифрування деяких урядових серверів, за своїми характеристиками дуже схоже на програмне забезпечення, що використовується групою ATP-29» - повідомив він, нагадавши тим самим про групу хакерів, яка атакувала сервера Національного комітету Демократичної партії перед президентськими виборами 2016 року в США, викравши багато важливих даних.

Демедюк не виключив, що завдання хакери отримали з Росії, як і ресурси для здійснення атаки. Також він вважає, що злочинці користувалися Google Translate для перекладу на польську мову загроз, які розмістили на сайтах, оскільки переклад вийшов дуже кострубатим і безграмотним.

«Очевидно, що цим примітивним методом їм не вдалося нікого ввести в оману, але все ж це свідчить про те, що нападники грали на польсько-українських відносинах» - резюмував він.

Нагадаємо, в ніч 14 січня хакери атакували низку урядових сайтів, в тому числі МЗС, МОН, Міненерго, ДСНС, «Дію». На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру.

В РНБО відреагували на масову кібератаку на державні органи України і висунули звинувачення Росії. Крім цього, Служба безпеки України веде розслідування щодо причетності російських спецслужб до кібератаки.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО