Подкаст «Словом» за 4 січня: арешт українця в Італії та спільна заява ядерних держав

Про візит представника Євросоюзу до України, який розпочнеться з відвідин лінії зіткнення на Сході. Про пріоритети роботи Верховної ради України на 2022 рік. Про чергове затримання українця в Італії. А також про спільну заяву держав, що мають у своєму розпорядженні ядерну зброю. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Жозеп Боррель відвідає Україну

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель відвідає Україну з робочим візитом, який триватиме з 4 до 6 січня, - повідомляє пресслужба Єврокомісії.

«Високий представник, віцепрезидент Жозеп Боррель відправиться в Україну 4-6 січня. Його перша закордонна поїздка в цьому році підкреслює рішучу підтримку ЄС суверенітету і територіальної цілісності України в той час, коли країна стикається з нарощуванням військового потенціалу і гібридними діями Росії» – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що високий представник Євросоюзу у супроводі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби спочатку відвідає схід України та лінію зіткнення. Після цього Боррель прилетить до Києва, де зустрінеться з представниками української влади.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Сполучені Штати підтримали пропозицію України провести найближчими днями засідання комісії Україна-НАТО. Про це повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками розмови із президентом США Джо Байденом, передає пресслужба ОПУ.

Пріорітети Верховної ради на 2022 рік

Пріоритетами роботи Верховної ради на 2022 рік стануть посилення народовладдя, реформа СБУ, пенсійна реформа та містобудування. Про це заявив спікер парламенту Руслан Стефанчук, якого цитує пресслужба Верховної ради.

«Ми чітко знаємо, куди рухатися далі, адже щороку ми маємо путівник – План законопроєктної роботи Верховної ради України» - сказав Стефанчук.

Так, протягом 2022 року Рада планує:

  • посилити народовладдя

  • розглянути законопроєкт про місцевий референдум

  • завершити реформу містобудування

  • реформувати Службу безпеки

  • розпочати пенсійну реформу

  • завершити реформу децентралізації

  • запровадити концепцію відкритості парламенту

  • технологічно оновити сесійну залу Ради

  • повернутися до питання запровадження дистанційного голосування

  • створити дослідно-аналітичну службу.

За словами спікера, одним з основних пріоритетів у законодавчій роботі на 2022 рік стане посилення народовладдя, оскільки, зазначив він, це основна передвиборча обіцянка президента Зеленського.

До речі, про те, хто і коли обіцяв українцям народовладдя і в якому вигляді - «Слово і діло» має окремий аналітичний матеріал на порталі.

Нагадаємо, раніше Стефанчук розповів, що нардепам допомагатимуть писати закони близько 90 науковців, які увійшли до науково-консультативної ради при Голові Верховної ради України

В Італії на вимогу Росії заарештували українця

Українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії Євгена Лавренчука затримали в Італії за запитом Росії про його екстрадицію у РФ.

Про це повідомляється у Фейсбук-групі Free Eugene Lavrenchuk. «З 17 грудня 2021 року Лавренчук Євген Вікторович утримується в італійському СІЗО у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За їх заявою, Євген, знаходячись на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення. Наразі італійська сторона вивчає запит поданий з Росії» – йдеться в повідомленні.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко підтвердив декільком українським ЗМІ, що режисер дійсно перебуває в італійському СІЗО. За його словами, генконсульство України в Неаполі надає Лавренчуку консульську допомогу.

Нині консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями, аби з’ясувати причини затримання Лавренчука та захистити його законні інтереси. 31 грудня українця відвідав консул. Умови його тримання під вартою він оцінив як прийнятні, а стан здоров’я – задовільний.

Зазначимо, Євген Лавренчук народився у Львові. У 2004 році зареєстрував «Польський Театр у Москві». У тому ж році став володарем Золотої медалі, титулу «Ювіляр року» і «Наймолодший режисер року» на виставці «Сцена Росії». А у 2014 - покинув Росію на знак незгоди з політикою держави. Працював головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету та ректором Першої української школи театру і кіно. З червня 2018 року Лавренчук є експертом Українського культурного Фонду. У 2020 році став лауреатом Премії імені Леся Курбаса. З 2021 року – заслужений артист України.

Нагадаємо, український журналіст Роман Цимбалюк, який понад 10 років працював у Москві для інформагентства УНІАН, виїхав з РФ після виклику його на допит в місцеву прокуратуру. Він заявив, що йому довелося залишити Росію задля власної безпеки, бо його там підозрюють у розпалюванні ворожнечі через проукраїнські висловлювання.

Заява ядерних держав

Китай, Росія, Велика Британія, Сполучені Штати та Франція виступили зі спільною заявою про необхідність запобігти ядерній війні. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Білого дому. Держави вважають, що запобігання війни між країнами, що володіють ядерною зброєю і зниження стратегічних ризиків є їхніми головними обов'язками.

«Ми підтверджуємо, що ядерну війну не можна виграти та ніколи не можна вести. Оскільки застосування ядерної зброї матиме далекосяжні наслідки, ми також стверджуємо, що ядерна зброя - поки вона існує - повинна служити оборонним цілям, стримувати агресію і запобігати війні. Ми твердо переконані, що подальше поширення такої зброї має бути попереджено» – йдеться в заяві.

Кожна з зазначених країн завірила, що має намір зберегти та ще більше посилити національні заходи щодо запобігання несанкціонованого або ненавмисного застосування ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Білорусь готова розмістити на своїй території російську ядерну зброю у разі «загрози з боку НАТО».

Серед матеріалів «Слово і діло», до речі, є стаття політолога Олександра Радчука про те, що б було, якби Україна свого часу не позбулася ядерної зброї.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО