В Італії на вимогу Росії затримали українського режисера

Читать на русском
Українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії Євгена Лавренчука затримали в Італії 17 грудня за запитом Росії про його екстрадицію в РФ.
Театр «І люди, і ляльки»

Українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії Євгена Лавренчука затримали в Італії 17 грудня за запитом Росії про його екстрадицію в РФ.

Про це повідомляється у нещодавно створеній Фейсбук-групі Free Eugene Lavrenchuk.

«Хочу повідомити усім друзям та знайомим, що з 17 грудня 2021 року Лавренчук Євген Вікторович утримується в італійському СІЗО у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За їх заявою, Євген, знаходячись на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення. Наразі італійська сторона вивчає запит поданий з Росії», – йдеться в повідомленні.

Дані справи не розголошують. Сім‘я і близьке оточення Євгена дали дозвіл на публічне розголошення справи, розуміючи, що кримінальна справа проти нього сфабрикована.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко підтвердив декільком українським ЗМІ, що режисер дійсно перебуває в італійському СІЗО. За його словами, генконсульство України в Неаполі надає консульську допомогу Лавренчуку.

Нині консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями, аби з’ясувати причини затримання Євгена Лавренчука та захистити його законні інтереси.

31 грудня українця відвідав консул. Умови його тримання під вартою він оцінив як прийнятні, а стан здоров’я – задовільний.

Зазначимо, Євген Лавренчук народився у Львові. Чоловік у 2004 році зареєстрував «Польський Театр у Москві». У 2004 році став володарем Золотої медалі, титулу «Ювіляр року» і «Наймолодший режисер року» на виставці «Сцена Росії». А в 2014 році він покинув Росію на знак незгоди з політикою держави.

Чоловік працював головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету та ректором Першої української школи театру і кіно. З червня 2018 року Лавренчук є експертом Українського культурного Фонду. У 2020 році став лауреатом Премії імені Леся Курбаса. З 2021 року – заслужений артист України.

Нагадаємо, український журналіст Цимбалюк виїхав з РФ після виклику на допит. Роман Цимбалюк понад 10 років працював у Москві для інформагентства УНІАН. Однак йому довелося залишити Росію задля власної безпеки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: