Екскерівник Офісу президента передрік енергетичну кризу в Україні

Україна стоїть на порозі енергетичної кризи. вугілля катастрофічно не вистачає, влада намагається ввести в дію всі наявні енергоблоки АЕС, щоб ліквідувати нестачу електроенергії, а якщо вдарять морози - не уникнути відключень опалення.

Про це заявив колишній глава Офісу президента України Андрій Богдан в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Богдан нагадав, що Україна споживає енергії значно більше, ніж виробляє. Тому зараз влада працює над тим, щоб в Україні були запущені всі 15 блоків АЕС, які знаходяться в робочому стані. Їх планують запустити в лютому, але що з цього вийде - не відомо.

«За історію України ніколи такої кількості атомних електричних блоків не працювало. Максимум працювало 13, а один був на ремонті, ще один – в резерві... Це за тим, що вивчала інженерна думка, коли будувала ці атомні енергетичні блоки. Ніколи не працювало 15 блоків. І до яких наслідків це призведе ми не знаємо» - сказав він.

Богдан також підкреслив, що сьогодні в Україні критично низькі запаси вугілля для роботи ТЕС, багатьом теплоелектростанціям не вистачає палива. Все, що видобувається в Україні, відразу витрачається. А якщо вдарять морози до -15 градусів, то витрата вугілля зросте з сьогоднішніх 60 тис. тонн на добу мінімум у два рази.

«Якщо будуть морози, то у нас нічим просто опалювати» - підсумував він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що СБУ попередила уряд України про критично низькі вугільні запаси на українських ТЕЦ і ТЕС - вони менше необхідних приблизно в п'ять разів, що може призвести до проблем з опаленням в деяких регіонах.

Через складну ситуацію в енергетиці з ініціативи Офісу президента в Україні готуються створити координаційний енергетичний штаб.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО