Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації на кордонах України

Сьогодні в Європарламенті ухвалили резолюцію щодо ситуації на кордонах України. У документі країни ЄС закликали підготуватися до запровадження суворих санкцій проти Росії у разі ескалації.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту у четвер, 16 грудня.

За резолюцію проголосували 548 євродепутатів, проти виступили 69, а утрималось 54.

«ЄС має бути готовий направити Росії суворе попередження про те, що військові дії проти України будуть не лише неприйнятними, а й матимуть високу економічну та політичну ціну», – йдеться у повідомленні.

«Країни ЄС мають залишатися готовими до негайного узгодження суворих економічних та фінансових санкцій проти уряду Росії для усунення безпосередніх загроз, а не чекати наступного вторгнення, перш ніж вживати заходів», - йдеться у резолюції.

На думку депутатів Європарламенту, санкції на випадок ескалації по Україні мають включати розширення списку фізосіб за рахунок російських офіцерів, які беруть участь у підготовці можливого вторгнення в Україну, а також найближче оточення та олігархів «в орбіті президента Росії та їхніх сімей». Крім того, пропонується відключення Росії від платіжної системи SWIFT та запровадження санкцій проти секторів, важливих для російської економіки, а також порушення фінансування розвідувальних служб та військової сфери РФ.

Депутати також вкотре закликали ЄС вжити заходів щодо зниження залежності Європи від енергоресурсів Росії, утриматися від введення в експлуатацію проєкту «Північний потік-2», незалежно від того, чи буде він у якийсь момент відповідати положенням газової директиви ЄС, а також запровадити глобальний режим санкцій за корупційні злочини

Раніше високий представник Європейського союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз у ситуації із загрозою вторгнення Російської Федерації стане на сторону України, навіть у найгіршому випадку.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО