Мільярдні переплати: наскільки більше заплатять за газ клієнти постачальника останньої надії

Українці, які з різних причин змушені закуповувати газ у «постачальника останньої надії» (ПОН) ризикують дуже сильно переплатити за газ, якщо ціна газу для них так і залишиться на рівні 46,72 грн за кубометр. Сумарна переплата складе мільярди гривень.

Про це розповів голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко, повідомляє UBR.

«Нафтогаз України», який виступає в ролі ПОН, автоматично встановив ціну на зал для цієї категорії клієнтів у розмірі майже 47 грн за кубометр. Послугами ПОН користуються українці, яким відмовилися або не можуть постачати газ інші компанії. Наразі на балансі ПОН знаходиться 460 тисяч домогосподарств, 320 тисяч з яких знаходяться в сільській місцевості. У місті середнє споживання газу складе 3 кубометри, тоді як у селі - близько 400 кубометрів.

«Оплата з одного домогосподарства в сільській місцевості за ціною газу від «Нафтогазу» в 7,96 грн без транспортування виходить 3200 грн. З одного домогосподарства в місті за ціною газу від НАКу 7,96 грн без транспортування - не більше 30 грн. За ціною 46,72 грн/куб. м. одне домогосподарство в сільській місцевості заплатить 18 688 грн, а в місті – 140 грн» - пояснив експерт.

Таким чином, якщо дані ціни збережуться, клієнти ПОН в сільській місцевості за місяць сумарно переплатять за газ 4,956 млрд грн, а в місті - 18,2 млн грн. Сумарна переплата і тих і тих складе близько 5 млрд грн.

Нагадаємо, з 1 грудня всі клієнти без постачальника газу автоматично перейшли на поставки від ПОН - тобто від «Нафтогазу України». Ціна на газ для таких клієнтів розраховується за формулою, затвердженою постановою КМУ від 25 жовтня 2021 року і складе близько 46,71 грн за кубометр з ПДВ і транспортуванням. Втім, НАК вже звернувся до НКРЕКП з пропозицією перевести всіх клієнтів на базовий річний тариф - 7,96 грн за кубометр.

До речі, газопостачальні компанії України опублікували місячні тарифи на газ для населення в грудні. Ціни коливатимуться від 7,79 гривні до 13,5 гривні за кубометр газу.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО