У США виправдали підлітка, який у 2020 році розстріляв двох людей під час заворушень BLM

У США повністю виправдали Кайла Ріттенхауса, підлітка, який у 2020 році вбив двох демонстрантів і ще одного важко поранив під час BLM-протестів в місті Кеноша, штат Вісконсін.

Про це повідомляє AFP.

Протести в Кеноші в серпні 2020 року проходили під вже традиційним приводом жорстокості поліції: до цього поліцейський важко поранив затримуваного афроамериканця, вистріливши в нього сім разів. Ріттенхаус, дізнавшись про заворушення, приїхав в Кеношу з поселення Антіохія в 30 км від нього - як він говорив, з метою захищати громадян та їхнє майно.

Приїхав він зі зброєю, і пустив його в хід, як тільки виявив загрозу для себе - один нападник намагався відібрати у нього гвинтівку і був убитий на місці, інший вдарив юнака скейтом і також був застрелений. Важко поранений демонстрант спробував погрожувати Ріттенхаусу пістолетом, і також отримав кулю.

Сам Ріттенхаус говорив, що діяв у порядку самооборони. Йому пред'явили звинувачення відразу за п'ятьма пунктами - умисне вбивство, вбивство з необережності, замах на умисне вбивство і два звинувачення в загрозі громадській безпеці.

Однак, попри тиск громадськості, суд присяжних після чотириденної серії нарад прийняв рішення повністю виправдати Ріттенхауса.

Нагадаємо, BLM-протести у 2020 році почалися після того, як 46-річний дев'ять разів судимий афроамериканець Джордж Флойд загинув при затриманні. Поліцейський, який затримував чоловіка, притиснув його шию коліном і не відпускав навіть тоді, коли затриманий говорив, що не може дихати. Флойд помер в реанімації через кілька годин. Офіцер Дерек Шовен, який тримав ногу на шиї загиблого, був заарештований. Його смерть спровокувала масові протести з погромами, пограбуваннями та насильством.

Проте вже у квітні 2021 року судмедексперт у справі Шовіна заявив, що поліцейський невинний у смерті Флойда. За даними експертизи, Флойд помер через хворобу серця, підвищений тиск, наркотики та стрес. Втім, Шовіну це не допомогло і він все одно був засуджений під тиском прихильників BLM.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО