Зеленський і Дуда обговорили «Північний потік-2»

Президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда провели телефонну бесіду, в якій обговорили протидію російському газопроводу «Північний потік-2».

Про це 8 листопада повідомляє Офіс президента.

У розмові підіймалася тема координації спільних зусиль двох країн у протидії ПП-2. Обидва президенти одностайно оцінили газопровід, як загрозу безпеці України, Польщі та всієї Європи в цілому, і підтвердили непохитну налаштованість на подальшу протидію проєкту.

Також президенти обговорили ситуацію на польсько-білоруському кордоні, альтернативні способи транспортування газу, що виключають Росію, і домовилися обмінятися візитами.

26 жовтня в Німеччині зробили крок до того, щоб сертифікувати російський газопровід ПП-2. Міністерство економіки ФРН проаналізувало надійність газових поставок і передало результати Федеральному відомству по мережах, яке є регулятором в даному питанні.

Раніше повідомлялося про те, що процес сертифікації російського газопроводу ПП-2 може розтягнутися мінімум на кілька місяців, оскільки крім рішення Німеччини необхідно ще й рішення Європейської комісії.

У Держдепартаменті США заявили, що ПП-2 не запрацює раніше березня 2022 року, оскільки Німеччина і Європейська комісія затягнуть з його сертифікацією. Тому якщо Росія має запаси газу для транспортування по ПП-2, вона зобов'язана збільшити поставки в Європу за вже існуючими маршрутами.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО