Туреччина вимагає від України не називати БПЛА Bayraktar турецькими

Україна повинна припинити називати безпілотні літальні апарати Bayraktar виробництва Туреччини, які стоять на озброєнні в ЗСУ, «турецькими Bayraktar».

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на саміті G20 в Римі, повідомляє турецьке видання ABC Gazetesi.

«Україна повинна припинити використовувати нашу назву... Якщо країна купує їх (безпілотники - ред.) у нас, в іншої країни, цю зброю не можна називати турецькою, російською або українською. Якщо держава купує його у нас, це вже не турецький продукт. Можливо, він був проведений в Туреччині, але він належить Україні. Туреччину не можна в чомусь звинувачувати... Іноді під час нашої боротьби з тероризмом в різних країнах ми стикаємося з різною зброєю з різних країн, в тому числі з Росії. Ми ніколи не звинувачуємо Росію. Україна також повинна припинити використовувати нашу назву» - заявив міністр після того, як провів зустріч з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

БПЛА Bayraktar TB2 перебувають на озброєнні армій Туреччини, України, Катару, Польщі та Азербайджану. Останній фактично виграв війну в Карабаху проти Вірменії саме завдяки масованому застосуванню БПЛА.

Нагадаємо, 26 жовтня ЗСУ вперше використовували Bayraktar на Донбасі. Як заявили в Генштабі, це було зроблено це у відповідь на обстріл гаубиць Д-30, в результаті якого один боєць ЗСУ загинув, двоє були поранені. Гаубиця бойовиків була знищена.

Росія у відповідь заборонила ввезення у свої межі турецьких мандаринів, нібито через «перевищення вмісту пестицидів». Також обурилися Франція і Німеччина - на що негайно надійшла відповідь МЗС України.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО