Подкаст «Словом» за 29 жовтня: зміни в ПДР, Bayraktar в бою і перейменування Facebook

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 29 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про те, яка у Марка Цукерберга тепер «МЕТА» та що тепер буде із Facebook. Про те, які наслідки матиме бойове застосування Байрактарів на Донбасі. Про те, кого Мінохоронздоров’я зобов’язало обов’язкового вакцинуватися та які передбачені штрафи. Та про нові правила дорожнього руху, що починають діяти в Україні з 1-го листопада. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Перейменування Facebook: Цукерберг пішов на ребрендінг

Марк Цукерберг оголосив про перейменування компанії Facebook - відтепер компанія матиме назву Meta. Про це йдеться у відеопрезентації. Назва Meta має відображати новий напрямок, у якому планує працювати компанія. Це створення так званого метавсесвіту. Компанія збирається створювати власні продукти віртуальної та доповненої реальності, а також розумні окуляри.

«Метавсесвіт – це наступна еволюція соціальних зв'язків. Бачення нашої компанії – допомогти втілити в життя метавсесвіт, тому ми змінюємо назву, щоб відобразити нашу прихильність до цього майбутнього», - йдеться на оновленому сайті компанії.

При цьому зазначається, що ребрендинг компанії не вплине на назву соціальної мережі Facebook та інших продуктів.

Bayraktar у бою: як ЗСУ вдарили по бойовиках з нового безпілотника

26 жовтня українські війська на Донбасі вперше застосували турецький ударний безпілотник Bayraktar TB2. В результаті було виведено з ладу російську гаубицю Д-30, з якої бойовики вели обстріл позицій ЗСУ.

Генеральний штаб ЗСУ офіційно підтвердив використання турецького ударного безпілотника Bayraktar TB2 на Донбасі у відповідь на обстріл позицій української армії. Відповідне відео було показано в Інтернеті. На ньому помітно, як снаряд, пущений з БПЛА, вразив польову гаубицю Д-30. За даними Генштабу, після застосування безпілотника обстріл припинився.

Турецькі «Байратари», які вже взяті на озброєння української армії, досі на Донбасі не використовувалися. Хоча раніше вони непогано зарекомендували себе під час інших військових конфліктів, зокрема, у Нагірному Карабасі.

Застосування «Байрактара» показало, що проросійські бойовики не мають у своєму розпорядженні систем ППО та радіоелектронної боротьби, які б дозволили успішно боротися з такими апаратами. Загроза удару з повітря від якої немає захисту, завдає деморалізуючого впливу на обслугу гарматних розрахунків, піхотинців в окопах і навіть на екіпажі бойових машин. Адже БПЛА здатний не лише самостійно завдати ударів із повітря. Він може в режимі реального часу передавати дані про позиції противника і наводити на них безпілотники-камікадзе, а також точний вогонь ствольної та реактивної артилерії. У такій ситуації багато не навоюєш.

Досвід війни в Карабаху показав, що старі радянські «Оси» та «Стріли», які є у розпорядженні бойовиків на Донбасі – не найкращий засіб для боротьби з «Байрактарами». Адже ці системи створювалися в СРСР для захисту від літаків та гелікоптерів, а не від такої маленької та тихохідної цілі, як БПЛА.

А отже, потрібно просити в Росії щось більш сучасне і потужне. Але поява на Донбасі подібного озброєння остаточно підтвердить присутність там кадрових російських військових.

Детальніше про те, що може змінитися на Донбасі з початком використання там Байрактарів - читайте докладніше у нашому спеціальному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Вакцинація в Україні: кого зобов'язують щепитися від коронавірусу

В Україні майже щодня фіксують нові антирекорди захворюваності на коронавірус. Наприклад, за 27 жовтня було виявлено понад 26 тисяч нових випадків інфікування. А за песимістичними прогнозами Академії наук, за тиждень кількість хворих на добу може досягти 29 тисяч. Майже всі госпіталізовані з коронавірусом не були вакциновані, наголошують у МОЗ. На цьому тлі влада змушена «батогом та пряником» стимулювати громадян робити щеплення.

Міністерство охорони здоров'я визначило, що обов'язково вакцинуватися від коронавірусу мають працівники: - центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; - місцевих держадміністрацій та їхніх структурних підрозділів; - закладів освіти та наукових установ (незалежно від типу власності). - Зазначимо, що медичні працівники до цього списку не увійшли.

Тих, хто не вакцинувався, усуватимуть від роботи вже з 8 листопада без збереження зарплати. На роботу такі працівники зможуть повернутись після отримання щеплення. Виняток буде зроблений лише для тих осіб, які мають протипоказання до проведення щеплень - такі особи теж повинні мати при собі відповідний медичний висновок.

Наказ про усунення невакцинованого співробітника від роботи видає керівник. Якщо він цього не зробить, то виникає загроза штрафу у розмірі від 34 до 170 тисяч гривень.

В Україні також запроваджено нові правила міжобласних перевезень і для проїзду потрібно мати або сертифікат про вакцинацію, або «свіжий» негативний ПЛР-тест. За відсутність цих документів пасажиру в автотранспорті загрожує штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень. За перебування в авіаційному чи залізничному транспорті за пасажира без сертифікату чи тесту штраф – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень - сплачуватиме вже перевізник.

У «червоній» зоні карантину за новими правилами будуть послаблення для вакцинованих громадян – вони зможуть відвідувати масові заходи та громадські місця. Але при цьому у співробітників (організаторів) та відвідувачів мають бути сертифікати вакцинації. Перевіряти їх можуть лише правоохоронці чи представники Держпродспоживслужби.

У разі відсутності цих документів, відвідувачів буде оштрафовано на 17-34 тисячі гривень, посадових осіб (організаторів, власників) – на суму від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

Підробка документів про вакцинацію та їхнє використання також тягне за собою штраф у тих самих розмірах - від 17 до 34 тисяч гривень для громадян та від 34 до 170 тисяч грн. для посадових осіб.

Хто повинен обов'язково вакцинуватися від COVID-19 і що загрожує за відсутність COVID-сертифікату за «червоної» зони карантину - про це читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на порталі.

Нові правила дорожнього руху в Україні: що зміниться

З 1 листопада в Україні почнуть діяти нові правила дорожнього руху. Ці оновлення будуть досить масштабними, адже вони охоплюють майже всі аспекти ПДР: змінюються знаки, розмітка, обмеження швидкості та класифікація доріг.

Насамперед нові правила стосуються обмеження швидкості за межами населених пунктів. Так з 1 листопада забороняється рухатися зі швидкістю 110 км/год, якщо елемент дороги, що відокремлює транспортні потоки протилежних напрямків, не виділено широкою суцільною лінією.

Також крім трьох загальноприйнятих типів державних доріг (міжнародні, національні та регіональні) запроваджується четвертий — територіальний.

Окрім того, багато нововведень стосуватимуться велосипедистів.Так, з'явиться визначення велосипедної доріжки та вперше вносяться поняття велосипедної смуги та велосипедного переїзду (місце перетину перехрестя доріг).

Велосипедисти повинні переїжджати проїзну частину по велосипедному переїзді, а у місцях, де рух регулюється, велосипедисти повинні керуватися сигналами регулювальника/світлофора.

Нові правила поширюються і на дорожні знаки, правила зупинки та стоянки. Оновлюються також інформаційно-вказівні знаки, зокрема, з’явиться знак мінімальної швидкості на різних смугах руху, платна дорога, обмеження максимальної швидкості на різних смугах руху, нові знаки сервісу та таблички до дорожніх знаків.

Що саме зміниться для водіїв, велосипедистів та пішоходів на дорогах із початком листопада - дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Нагадаємо, уряд схвалив проєкт змін до Правил дорожнього руху, підготовлений Мінінфраструктури ще 30 вересня.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: