Київ на порозі «червоної» зони карантину: якими можуть бути обмеження

Столичний мер Віталій Кличко ще минулого тижня анонсував, що Київ незабаром потрапить до «червоної» зони карантину. Щодня у Києві виявляють близько тисячі нових хворих на коронавірус, у лікарнях заповнено більше половини ліжок, зайнято понад 65% ліжок з киснем. «Слово і діло» пропонує подивитися, які діятимуть обмеження у столиці у разі посилення карантину.

Чи є підстави переводити Київ у «червону» зону

Про те, що Київ невдовзі може потрапити до «червоної» зони карантину Віталій Кличко попередив ще 21 жовтня. «В останні дні до лікарень столиці госпіталізують по пів тисячі хворих. І більшість із них – у тяжкому стані. Пацієнти, які потребують кисневої підтримки або штучної вентиляції легень. Ліжка у столичних лікарнях заповнюються. Вже понад 50% ліжок, які підготувало місто для лікування хворих на коронавірус, заповнені. А з киснем заповнено понад 63%», – розповів він.

За словами Кличка, 22 жовтня мала зібратися Комісія з надзвичайних ситуацій міста та ухвалити рішення про введення додаткових обмежень. Однак засідання або не відбулося, або поки що посилення карантину вирішили відкласти.

Ще раніше голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький говорив, що є підстави оголосити у Києві «червону» зону: «Зараз Київ увів другу чергу лікарень. Місто сьогодні завантажене на 70%, але це вже є причиною, щоб оголошувати «червону» зону».

Минулої доби в Києві виявили 1 тисячу 135 нових випадків інфікування COVID-19. За даними МОЗ, у столиці три доби поспіль перевищено рівень госпіталізацій: 23 жовтня – 87,7 на 100 тисяч населення, 24 жовтня – 90,5 на 100 тисяч, 25 жовтня – 90,1. Динаміка рівня госпіталізацій була перевищена 23 жовтня – 50,6%, але останні кілька днів сповільнилася. Завантаженість ліжок із киснем станом на 25 жовтня становила 65,8%.

«Червона» зона у Києві: які обмеження можуть запровадити

Столична влада вже затвердила список обмежень на випадок переходу Києва до «червоної» карантинної зони:

  • буде заборонено приймати відвідувачів у закладах харчування, якщо працівники та відвідувачі закладу не мають негативного ПЛР-тесту чи COVID-сертифікату;

  • припиниться діяльність закладів готельної сфери, якщо працівники закладу розміщення та клієнти готелю не мають негативного ПЛР-тесту чи сертифікату вакцинації;

  • сім'ям та стороннім особам не можна буде відвідувати установи соціального захисту, якщо працівники та відвідувачі не мають негативного ПЛР-тесту або COVID-сертифікату;

  • буде заборонена робота спортзалів та фітнес-центрів, якщо у персоналу та відвідувачів немає негативного ПЛР-тесту або COVID-сертифікату (дозволяється для відвідування спортсменами національних збірних команд України та їхніми тренерами);

Крім того, будуть скасовані всі масові заходи, якщо організатори та учасники не мають негативного ПЛР-тесту (термін дії 72 години) або COVID-сертифікату. Проведення спортивних заходів без глядачів буде дозволено.

Громадянам буде обмежений доступ до ЦНАПів, Управління праці та соціального захисту населення, Управління пенсійного фонду, якщо працівники та відвідувачі не мають негативного ПЛР-тесту або COVID-сертифікату (можуть бути винятки.).

Неповнолітні зможуть відвідувати торгово-розважальні центри лише у супроводі дорослих, які мають негативний ПЛР-тест або COVID-сертифікат.

Як працюватимуть київські школи

З 23 до 31 жовтня київські школярі перебувають на канікулах, але відвідування навчальних закладів припинено до 8 листопада. Цього тижня місцева влада ухвалить рішення про дистанційне навчання або додаткові канікули.

Дитячі садки у «червоній» зоні зможуть працювати за умови 100% вакцинації всього персоналу. Інші навчальні заклади, працівники яких повністю вакциновані, також зможуть працювати.

Як працюватиме столичний транспорт у «червоній» зоні

Ще влітку у Києві готували електронні спецперепустки на заміну паперовим, які діяли під час локдауну. Станом на жовтень було видано понад 600 тисяч нових перепусток.

Однак поки що у КМДА заявили, що у разі переходу Києва до «червоної» зони громадський транспорт працюватиме у звичайному режимі, але з обмеженнями за кількістю пасажирів. І, звісно, обов'язковим залишається масковий режим.

Але відкритим залишається питання, чи зможуть вільно користуватися транспортом невакциновані громадяни, чи потрібен буде сертифікат вакцинації/ПЛР-тест.

Чи буде загальнонаціональний локдаун в Україні: що кажуть у МОЗ та РНБО

На сьогодні у «червоній» зоні перебувають 8 областей України: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська, Рівненська, Миколаївська та Херсонська. Також голова МОЗ Віктор Ляшко анонсував, що до «червоної» зони переведуть Житомирську, Львівську, Луганську, Чернігівську та Хмельницьку області.

«Локдаун оголошується тоді, коли всі області переходять у «червоний» рівень епіднебезпеки», – наголосив Віктор Ляшко.

За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, загальнонаціонального локдауну найближчим часом чекати не варто. «Залежно від того, які цифри реєструватимуться у нас навіть після введення «червоної» зони в цих областях, залежатиме потреба чи відсутність потреби введення ширшого локдауну. Але поки що про це не йдеться. Міністерство охорони здоров'я закликає максимально приділяти увагу двом основним речам: якнайшвидше вакцинуватися та дотримуватися тих вимог, які встановлені щодо коронавірусної хвороби», – розповів він.

Підстав для всеукраїнського локдауну не бачать й у РНБО. «Ми поки не бачимо того, що локдаун вводитиметься. Територіально будуть певні обмеження. Володимир Олександрович щопонеділка проводить великий селектор із цього питання», – повідомив Олексій Данілов.

Нагадаємо, в Україні з 21 жовтня діють нові правила перевезень пасажирів. Докладніше – на нашій інфографіці.

Також на наших інфографіках можна подивитися на динаміку інфікованих та померлих від COVID-19 цього року та динаміку вакцинації.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО