У Грузії почалися місцеві вибори

У суботу, 2 жовтня, у Грузії проходять вибори до органів місцевого самоврядування. Будуть обрані понад 2 тисячі членів муніципальних представницьких органів і десятки мерів міст.

Як повідомив на брифінгу голова ЦВК Грузії Георгій Каландарішвілі, для проведення виборів в повній готовності знаходяться 3 тис. 664 виборчі дільниці.

В ході виборів будуть обрані голови міських і районних зборів, а також мери 64 муніципалітетів, в тому числі Тбілісі.

Міські та районні збори в Грузії комплектуються за змішаною системою - пропорційною і мажоритарною. Прохідний бар'єр для тбіліської міськради становить 2,5%, для інших муніципалітетів - 3%. Всього у виборах беруть участь 43 партії.

Голосування триватиме до 19:00. Перші попередні результати голосування стануть відомі після закриття дільниць.

Особливістю виборів є умова угоди з опозицією, яка була укладена за посередництва ЄС.

Згідно з нею, якщо правляча партія «Грузинська мрія - «Демократична Грузія» не набере 43% голосів в загальному по країні, вона зобов'язується призначити позачергові парламентські вибори навесні 2022 року.

Нагадаємо, перед виборами до Грузію вперше за 8 років повернувся колишній президент країни Михайло Саакашвілі. Його затримали.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на затримання Саакашвілі в Грузії. МЗС України викликало грузинського посла з вимогою надати пояснення щодо ситуації.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО